Nachtbus Vietnam veilig

Als je op Google reviews leest over nachtbussen in Vietnam lees je vooral negatieve beoordelingen. Over mensen die bestolen zijn in de bus, levensgevaarlijke donkere wegen, buschauffeurs onder invloed van oppeppende middelen, niet werkende toiletten… Geen materiaal waardoor je zin krijgt in een rit met de nachtbus.

In eerste instantie was ik niet van plan om met de nachtbus te reizen, maar na nader onderzoek blijkt de route van Tam Coc naar Phong Nha het best te bereizen met de nachtbus. Met de trein moet je eerst van Tam Coc naar het treinstation Ninh Binh, om vervolgens met de trein naar Dong Hoi te reizen. Vanaf Dong Hoi is het nog ruim een uur met de taxi naar Phong Nha. De nachtbus daarentegen rijdt letterlijk van Tam Coc naar Phong Nha én is ook nog eens sneller en goedkoper.

Tip: Wil je zelf routes plannen? Ik gebruik daarvoor de website Baolau.com.

Doemscenario’s

Mijn vriend is een stuk optimistischer ingesteld dan ik en ziet geen reden om de trein te nemen. Met de trein vertrek je niet waar je wil vertrekken, je komt niet aan waar je wil aankomen, het is duurder en de reis duurt langer?! Een paar klikken later zijn de tickets voor de nachtbus in ons bezit. Sowieso dat ik tijdens een levensgevaarlijke rit in de nachtbus met een overstroomd toilet, bestolen word van al mijn belangrijke spullen.

Slapeloze nacht

Na mijn ervaring met de nachttrein van Hanoi naar Sapa heb ik al ingeschat dat ik niet veel zal slapen in de nachtbus. Hoewel ik toch een beetje hoop heb. Op vakantie doe ik namelijk regelmatig dutjes in de bus.

Tips om een rit met de nachtbus aangenamer te maken

Om mijn kans op dutjes te vergroten, zorg ik voor een goede voorbereiding.

 1. Draag laagjes en neem een deken of sjaal mee
  In sommige bussen draait de airco op volle toeren, terwijl het in andere bussen bloedje heet is. Neem geen risico en zorg dat je laagjes draagt. Vergeet niet om sokken aan te doen. Ik neem ook een dekentje mee, want no way dat ik onder zo’n ongewassen fleecedeken kruip.
 2. Neem niet te veel spullen mee
  Alle spullen die je meeneemt, liggen bij je in ‘bed’. Neem dus geen grote tas mee, maar zorg wel dat je alle belangrijke en waardevolle spullen in je handbagage stopt.
 3. Kies een strategische plek
  In het midden kunnen mensen je aan twee kanten passeren. Daar lig je dus liever niet. Verder gaat mijn voorkeur uit naar het onderste bed, het liefst zo ver mogelijk bij het toilet vandaan. De ‘bedden’ achterin de bus zijn in veel bussen iets langer dan de andere bedden, misschien een pluspunt als je lang bent.
 4. Zorg voor vermaak
  De kans dat je niet kunt slapen, is aanwezig. Zorg dat je een boek, podcast, series of ander vermaak bij je hebt. Gebruik je je telefoon? Dan kan een powerbank handig zijn.
 5. Neem oordoppen en een slaapmasker mee
  Van plan om een serieuze poging tot slapen te doen? Oordoppen en een slaapmasker zijn praktisch onmisbaar. Van oordoppen ben ik zelfs thuis fan en het slaapmasker is handig als je geen last wil hebben van lichten langs de weg en van tegenliggers.
 6. Zet een wekker
  In sommige doemscenario’s die ik online vind, worden de stops niet omgeroepen in bus. Ik zet daarom voor de zekerheid een wekker. Calculeer in dat je misschien eerder aankomt dan het officiële reisschema aangeeft.

Niets aan de hand

Bijna iedereen die we in Vietnam spreken, heeft een nachtbuservaring. Maar behalve een slapeloze nacht, blijkt niemand problemen te hebben gehad. Ook ik kom na een slapeloze nacht aan op de juiste bestemming, mét al mijn spullen.

Wat ik wel als gevaar zou bestempelen: het bagageluik. Bij het inladen van mijn backpack heb ik keihard mijn hoofd gestoten. Ik voelde me daarna een beetje wappie, maar het was niet genoeg om me in slaap te helpen. Pluspunt: omdat de nachtbus sneller is dan de trein en onze chauffeur lekker doorrijdt, komen we al om 03.30 aan. De eigenaar van onze bungalow komt ons gratis met zijn motor ophalen. Eén backpack in de opbergruimte, één backpack aan het stuur en mijn vriend en ik met zijn tweetjes achterop. Na een rit van tien minuten zijn we klaar voor nog een paar uur slaap in een écht bed.

Benieuwd waar ik allemaal geweest ben? Bekijk mijn route door Vietnam