Teurgblik 2016

Ik ga een verboden cliché-uitspraak doen: ‘wat vliegt de tijd.’ Soms is dat omdat je in een jaar zoveel gedaan hebt en zoveel veranderingen hebt doorgemaakt dat je je ander mens voelt. Dat gevoel heb ik dit jaar dus niet.

De tijd vloog inderdaad. Vorig jaar voelt als gisteren. Het líjkt zelfs op gisteren. Werk, liefde, vriendschappen, mijn gezondheid, mijn geluk. Eigenlijk was in 2016 mijn leven heel stabiel, op één vliegtuig na. Ik heb het gevoel dat er weinig terug te blikken valt over de laatste twaalf maanden*. Voor iedereen met een bruisend leven of een bewogen jaar achter de rug lijkt dat misschien saai, maar ik kan het best waarderen. Voor ik het weet krijg ik een portie verdriet, pech of ellende voor mijn kiezen. Of allemaal, want ongeluk komt meestal in drieën.

Ik had dit jaar mijn leven om kunnen gooien. Dat heb ik dus niet gedaan.

Ik had me op dit moment graaag slimmer, wijzer, relaxter of ontwikkelder gevoeld dan twaalf maanden geleden, maar misschien kan het gewoon niet ieder jaar zo’n feest zijn. Aan het eind van mijn leven zal 2016 niet de boeken in gaan als het meest bepalende of life changing jaar van mijn leven. Daar had ik trouwens wel voor kunnen zorgen. Aan het begin van het jaar kreeg ik een baan aangeboden in België, die sloeg ik af.

Dat alles zijn gangetje gaat, wil niet zeggen dat ik niets leuks heb gedaan. Ik ben nostalgischer aangelegd dan ik wil toegeven en eigenlijk blik ik voortdurend terug. Niets diepgaands. Mijn favoriete onderwerp om op terug te blikken: vakanties. Ik ging dit jaar zes keer op vakantie naar het buitenland. Op chronologische volgorde reisde ik af naar Curaçao, Valencia, Hamburg, de Noorse Fjorden, Rome, en Londen. Een mooie afwisseling tussen zon, kou, een relaxed eiland en populaire steden die ik eigenlijk al jaren geleden bezocht had moeten hebben. Over de meeste bestemmingen heb ik al geschreven. Verder speelde ik iets vaker toerist in eigen land(en). Ik was dit jaar zestien keer in België. Mijn eerste weekend weg voor 2017 is inmiddels gepland, dus bij dezen is het vooruitblikken begonnen. Ik ga met drie vriendinnen naar Edinburgh. Als iemand tips heeft over deze stad, hoor ik het graag.

Ik hoop dat alles tot 00.00 (liefst nog langer) zijn gangetje blijft gaan en dat er geen life changing dingen gebeuren, anders klopt mijn artikel niet meer.

Hoe was jouw 2016?

* Voor mij persoonlijk dan. Wereldwijd vond ik 2016 een nogal bewogen jaar.