Restaurants in Leuven

Precies vier jaar geleden ging ik voor het eerst naar Leuven. Niet veel later werd ik verliefd en dat brengt mij sindsdien ongeveer twintig keer per jaar in Leuven. Hoog tijd voor een update van dit artikel over restaurants in Leuven dat ik oorspronkelijk twee jaar geleden plaatste.

Wat maakt mij een expert op het gebied van restaurants in Leuven? Niets, maar als ik dan iets moet noemen: ik hou van eten en ik heb inmiddels bij tientallen restaurants in Leuven gegeten. Dat komt doordat mijn vriend niet graag kookt en weet dat hij mij heel blij maakt met een etentje.

In dit artikel deel ik mijn favorieten, in willekeurige volgorde.

1. Voor wie zin heeft in Mexicaans: La Cucaracha

Geen twijfel mogelijk, wie van Mexicaans houdt, moet in Leuven naar La Cucaracha. De sfeer binnen is luid, gezellig en kleurrijk én het eten is echt heel lekker. Het zit hier regelmatig vol als je niet gereserveerd hebt, dan kun je naar New Mexico in de Muntstraat, in de zomer zit je daar heerlijk op het dakterras.
La Cucaracha, Tiensestraat 21
New Mexico, Muntstraat 32-35

2. Voor een Amerikaanse hap: Sticky Fingers BBQ

De supermalse pulled pork staat in mijn geheugen gegrift. En de porties met finger food zijn ook geen straf.
Sticky Fingers BBQ, Tiensestraat 130

3. Voor de bierliefhebber: Domus

Domus is niet alleen een eetcafé, maar ook een bierbrouwerij. De bierbrouwerij heb ik niet bezocht, maar ik heb het voorgevoel dat dat leuk is. Het eetcafé heb ik alvast eigenhandig goedgekeurd.
Domus, Tiensestraat 8

4. Snelle en voordelige maaltijd: Loving Hut

The Loving Hut beschrijft zichzelf op de website als de snelst groeiende veganistische fastfoodketen. Van die digitale beschrijving loop ik zelf niet echt warm, maar in de praktijk is The Loving Hut een leuk tentje voor een goedkope en vrij snelle maaltijd. Er staan vooral wok- en noedelgerechten op de kaart staan.
Loving Hut, Tiensestraat 65
Ook lekker: Loving Hut Veganerie aan het Rector De Somerplein 13

5. Of je worst lust: Würst

Haute dog hotspot Würst verdiende zelfs een eigen artikel op mijn website. De hotdogs zijn niet heel goedkoop, maar de broodjes zijn dan wel rijkelijk belegd en heel erg lekker. Het toetje in de vorm van een hotdog is zeker de moeite waard. Benieuwd naar de foto?
Würst – Haute Dogs, Margarethaplein 1 in Leuven

6. Om van de studentensfeer te proeven: De Werf

Of je nou student bent of niet, een studentenhap bij De Werf gaat er bij iedereen in. Zodra de zon begint te schijnen, zit je heel gezellig op het terras en de gerechten worden op een originele manier geserveerd en als je niet alles op krijgt, krijg je gewoon een doggy bag mee.
De Werf, Hogeschoolplein 5

7. Voor balletjes: Balls & Glory

Woensdag gehaktdag, of gewoon een andere dag waarop je in Leuven bent. Bij de keten Balls & Glory kun je iedere dag kiezen uit een aantal verschillende gehaktballen op een bordje met stoemp of salade.
Balls & Glory, Tiensestraat 31

8. Voor je chocoladeshot: Quetzal

Een chocoladebar mag niet in het lijstje ontbreken. Bestel bijvoorbeeld een milkshake met Oreo’s of Maltesers of een chocoladefondue.
Quetzal, Alfons Smetsplein 3

9. Indiaas: Masalatop

Van curry’s, tandoori of tikka masala. De kaart bij het Indiase restaurant Masalatop is uitgebreid. De twee gerechten die ik hier geproefd heb, waren allebei top, net als het naanbrood. De voorgerechten van onze buren zagen er ook voortreffelijk uit.
Masalatop, ‘s Meiersstraat 3

10. Voor wie geen last heeft van keuzestress: Kalypta

Ik heb zelden nooit zo’n uitgebreide kaart gezien als bij Kalypta. Op het krijtbord buiten staat ‘Wereldkeuken’ en dat kun je echt heel letterlijk nemen. Handig als je gaat eten met een groep waarin iedereen andere eetwensen heeft.
Kalypta, Parijsstraat 21

11. Grote bollen ijs: Coupe Matadi

IJssalon Coupe Matadi vind je op een boot in de Vaart. Niet alleen de locatie is leuk en origineel, het ijs smaakt ook goed. In de kajuit bestel je je ijs, je kunt kiezen uit acht vaste, originele, smaken. Op het dek staat een grote gele picknicktafel waar je in het zonnetje kunt genieten van je ijs.
Coupe Matadi, Kolonel Begaultlaan 7 (tegenover de Gamma)

12. Misschien wel mijn favoriet in Leuven: Etna Trattoria

Don’t judge a book by its cover. Dat geldt voor restaurants blijkbaar net zo goed. De naam van Etna Trattoria staat op een soort spandoek  en ik vind het er niet heel aantrekkelijk uitzien. Maar toen… toen gluurde ik naar binnen en dat zag er veelbelovend uit. Vervolgens bleek dat het er vaak vol zit en dat je beter kunt reserveren. Maar het werd nog beter: het gerecht van de dag dat ik er at was top.
Etna Trattoria, Tiensestraat 123

13. Ook de toetjes zijn hier geweldig: Lasagneria Löven

Voor de liefhebbers van lasagne is Lasagnerie een hotspot om niet te missen. Je hebt keuze uit verschillende seizoensopties in de categorieën vlees, vis en vegetarisch. Het toetje was een onverwachte verrassing, dus houd ruimte over na je lasagne.
Lasagneria Löven, Parijsstraat 7

Dat lege broodmandje en gebruikte mes doen het hem.

Een bericht gedeeld door Shirley.digital (@shirleydh) op

14. Spaghetti met een slabbetje: Bavet

Een bavet is een slab en dat is precies wat je bij je bord spaghetti krijgt. Ze serveren één gerecht en zoals je mag verwachten, doen ze dat goed.
Bavet, Tiensestraat 22

15. Er staat niet voor niets een rij:’t Galetje

Zoals veel mensen inmiddels weten, ben ik gek op ijs. De langste rij zie je in Leuven meestal staan bij ‘t Galetje en ik kan je verklappen: dat komt niet alleen door de centrale locatie.
‘t Galetje, Tiensestraat 44

16. Lunch met een croque: Croque ‘n Roll

Samengevat: goed belegde tosti’s en wraps.
Croque ‘n Roll, Tiensestraat 35

17. Voor een  broodje: Panaché

Misschien ligt het aan mij, maar ik vind het op stedentrip vaak het lastigst om ergens ‘gewoon’ een broodje te eten. Broodjeszaken staan niet altijd op TripAdvisor vermeld en zitten vaak in onopvallende pandjes, dat moet je maar net weten. In Leuven kan ik Panaché aanraden, supergrote broodjes voor een goede prijs.
Panaché, Tiensestraat 69

Bij welk restaurant in Leuven moet ik volgens jou nog gaan eten?

Tot slot wil ik de sponsor van dit artikel bedanken: mijn vriend die al deze etentjes mogelijk heeft gemaakt. Ik zie je graag ;-)