geld uitgeven en toch sparen

Als ik nergens kan pinnen, dan zijn de pinautomaten in de stad gewoon kapot. Dat was niet het geval: ik was 11, had net een pinpas en had gewoon geen geld meer op mijn rekening. Sindsdien gaat het ieder jaar beter met mijn bankrekening en inmiddels kan ik ben ik goed in geld uitgeven en sparen tegelijk.

Mijn tips om te sparen (of om precies genoeg geld te hebben):

Waan jezelf niet te rijk
Ik geef mezelf graag cadeaus, iemand moet het doen. Om te voorkomen dat ik mezelf blijf verrassen, maar geen geld meer op mijn rekening heb, zorg ik dat ik mezelf niet te rijk voel. Ik maak daarom vaak geld over naar mijn spaarrekening. Desnoods zet ik het later weer terug op mijn lopende rekening.

Verkoop spullen die je niet gebruikt op Marktplaats
Het ruimt niet alleen lekker op, het zorgt ook voor wat extra inkomsten. Kan handig zijn aan het einde van de maand.

Leen spullen
Vroeger fietste ik meteen naar de Action als ik een luchtbed of statafel nodig had voor een feestje. Kost niet veel, maar lenen is voordeliger. Ik leende via de app Peerby twee luchtbedden van Hendrik-Jan, hij kwam ze zelfs brengen en halen. Voor niets. Als dank gaf ik hem een fles wijn die ik over had van het feestje. Het is goedkoper dan twee luchtbedden kopen en ik hoef de spullen na afloop niet in mijn berging te stallen.

Die statafel had ik dus al gekocht, maar daar kan ik geld aan verdienen als ik zou willen. Via Peerby Go (voorlopig nog alleen in Amsterdam en Utrecht) kun je spullen uitlenen en er geld mee verdienen. Ik krijg regelmatig verzoekjes om mijn statafel uit te lenen. Dat zou me ongeveer 10 euro per keer kunnen opleveren, terwijl de tafel me waarschijnlijk maar 10 euro heeft gekost.

Zorg dat je af en toe een financiële meevaller hebt
Ik geef financiële meevallers een zetje in de goede richting (mijn kant op s.v.p). Ik heb mijn voorschot voor energie iets hoger ingesteld. Op die manier hoef ik niet bij te betalen en meestal krijg ik zelfs een klein bedrag terug. Mijn belastingteruggave en zorgtoeslag vraag ik ook achteraf pas op. Als ik iedere maand een klein beetje geld ontvang, geef ik het samen met de rest van mijn geld uit. Als ik één keer per jaar een groter bedrag ontvang, zet ik het braaf op mijn spaarrekening.

Shop in de sale
Ik zou mezelf omschrijven als de ideale klant; in de sale loop ik alijd de winkel uit met iets uit de nieuwe collectie. Hier heb ik iets op gevonden: ik ga niet naar de winkel, maar shop online. Je hoeft niet op goed geluk door een berg uitverkoopjes heen te spitten. Sorteer alles op je maat en op prijs of hoogste korting. Eventueel nog even vergelijken wat andere webshops vragen, gooi het in je winkelmandje en reken je bestelling af zonder naar de nieuwe collectie te kijken.

Contant geld stop ik in mijn prachtige Mason Jar-spaarpot
Contant geld vliegt sneller uit mijn portemonnee dan ik met mijn vingers kan knippen. Na afloop weet ik vaak niet eens meer waar ik het aan uit heb gegeven (white chocolate macademia cookies van AH to Go). Om dat te voorkomen stop ik contant geld in een potje, zo spaar ik ongemerkt een klein bedrag. Handig als mijn pinpas kapot gaat, als ik iets leuks wil kopen of als ik contant geld nodig heb, maar te lui ben om te gaan pinnen.

Bouw financieel karma op
Ik vind best vaak geld op straat. Helaas is het bijna nooit meer dan 20 cent, eigenlijk is het meestal 1 of 2 cent. Toch raap ik het altijd op. Ik word soms uitgelachen, maar ik geloof in financieel karma. Als ik maar genoeg 1- en 2-centen opraap, komt de honderdduizend vanzelf mijn kant op. Toch?

Zo boek je een voordelige reis van je gespaarde geld >>

Wat zijn jouw beste manieren om te (be)sparen?

Bonus: Eén van mijn meest efficiënte geldtips van toen ik nog studeerde: ga werken via een uitzendbureau. Uitzendbureaus betalen wekelijks het loon uit, waardoor je bankrekening alweer wordt aangevuld voordat je je vorige loon hebt opgemaakt.