We hebben allemaal sterke en zwakke punten. Mijn oerinstinct lijkt één van mijn zwakke punten te zijn. Ik hoop niet dat ik hierop afgewezen kan worden bij sollicitaties.

Een jaar geleden in Toronto

Ik ben net in diepe slaap als het brandalarm in ons hotel afgaat. Terwijl ik mijn vingers in mijn oren stop en dieper onder het dekbed kruip, springt mijn vriend op om in de gang te kijken. Nog geen minuut later komt hij terug met de woorden: ‘Pak je jas en de paspoorten, er is rook aan het eind van de gang.’ In ieder geval handelt één van ons accuraat in noodsituaties. Als we buiten komen, staan bijna alle mensen uit het hotel al buiten. Niet veel later komt de eerste brandweerwagen aanrijden. Na een klein half uurtje koukleumen, blijkt het gelukkig vals alarm te zijn. Er is een chemische stof vrijgekomen en daardoor is het brandalarm afgegaan. De ‘rook’ die mijn vriend heeft gezien, blijkt stoom van de sprinklers te zijn, die zijn automatisch aangegaan door het alarm.

Autobrand onder mijn balkon

Het ergste is: mijn oerinstinct heeft het al een keer eerder laten afweten. Een paar jaar geleden word ik om een uur of vier ‘s ochtends wakker van een ronkend voertuig voor mijn huis. Geërgerd kijk op de klok. Zo vroeg mag de supermarkt niet beginnen met  lossen. En waarom stinkt het hier zo? Ik doe mijn oordoppen in, stop mijn neus onder de deken en draai me nog eens om. De volgende ochtend ga ik naar mijn werk en zie ik dat de muur pal onder mijn balkon zwartgeblakerd is. Er liggen nog wat resten van een uitgebrande auto. Later hoor ik dat bijna alle bewoners die nacht op het balkon stonden te kijken hoe de autobrand geblust werd. En ik? Ik deed oordoppen in en sliep verder.

Hoe is jouw oerinstinct?