Ha Long Bay

Als ik vertelde dat ik naar Vietnam ging, begonnen de meeste mensen meteen over Ha Long Bay. En inderdaad, de beelden van Ha Long Bay zijn prachtig. Toch keek ik niet bijzonder uit naar mijn bezoek aan de baai. Want naast dat het een plaatje is om te zien, leek het mij ook toeristisch en druk. Spoiler: sla Ha Long Bay zeker niet over als je naar Vietnam gaat.

Met een tour of niet… Zo bezoek je Ha Long Bay

Ha Long Bay – in het Vietnamees Vịnh Hạ Long – is een baai met honderden eilandjes, kalkstenen rotsformaties en grotten. Er zijn verschillende manieren om het natuurgebied te bezoeken. Vanuit Hanoi (en andere plekken in Vietnam) kun je tours boeken. Het busvervoer van en naar Ha Long is er dan vaak bij inbegrepen, naast uiteraard een bootttocht of cruise. Je kunt er ook voor kiezen om zelf naar Ha Long (de stad) te reizen en daar een dagtocht of meerdaagse cruise door de baai te boeken. Misschien wel de leukste optie: verblijf op het eiland Cat Ba. Je vindt op het eiland onder andere een prachtig natuurgebied en je kunt er boottochten of kajaktochten boeken om de baai in te gaan. Vanwege tijd en gemak boekte ik via mijn hotel Le Beryl in Hanoi een tour van twee dagen en één nacht. Onze backpacks mogen we in het hotel laten en hoeven

Zonsondergang in Ha Long Bay

Cruise door Tu Long Bay

Het hotel raadt ons de boottocht door Tu Long Bay aan. Tu Long Bay is een baai in het noordoosten van Ha Long Bay. Het is iets langer varen en schijnt daardoor iets rustiger te zijn, maar heeft hetzelfde indrukwekkende landschap. Op de dag van de tour zitten mijn vriend en ik in onze zomerse outfit te wachten bij de receptie van ons hotel. Zodra de gids ons komt ophalen, kijkt hij ons geschrokken aan. Het is kóud in Ha Long Bay, we moeten absoluut meer kleding halen om mee te nemen. De laatste keer dat we het weer checkten, zou het 24 graden worden, maar de gids staat erop dat we een jas meenemen. Die halen we dus toch nog maar even uit de hotelkamer.

Kajakken, grotten, cocktails

De rit van Hanoi naar Ha long duurt ruim twee uur. Daarna worden we smooth naar onze boot geloodst. We krijgen een upgrade naar een iets comfortabelere boot dan we oorspronkelijk geboekt hebben: Christina Diamond Cruise. We hebben een eigen badkamer, dat hadden we oorspronkelijk niet geboekt. Na ons vertrek vanuit Ha Long zijn er al snel amper andere boten meer te zien en zijn we omringd door prachtige rotsformaties. Het valt me enorm mee met de drukte. Tijdens het kajakken zijn alleen de mensen van onze eigen boot zichtbaar aanwezig, wat het een superbijzondere ervaring maakt. Wat verder op de planning staat: naar een drijvend dorp, een grot bezoeken, eten, van het uitzicht genieten en cocktails drinken op het dek bij zonsondergang. De lucht krijgt alle kleuren.

En de jas die ik van de gids moest meenemen, heb ik uiteindelijk alleen gebruikt tegen de hardblazende airco in de minibus. Op de boot heb ik ‘s avonds aan een trui genoeg.

kajakken in Ha Long Bay

Ha Long Bay, een must-see in Vietnam

Van tevoren was Ha Long Bay niet het deel van mijn reis waar ik het meest naar uitkeek, maar achteraf gezien vind ik het zeker één van de hoogtepunten van Vietnam. Als ik hoor dat de mensen die een driedaagse cruise hebben geboekt de volgende dag weer gaan kajakken ben ik een piepklein beetje jaloers. Ik vond het kajakken supertof. Maar uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat ik heel tevreden ben met de tweedaagse cruise. Vietnam heeft nog meer moois te bieden. Op naar de volgende bestemming.

Op zoek naar een route door Vietnam? Zo reis je in 3 weken van noord- naar zuid-Vietnam

Ha Long Bay cocktails