Ik hou van de toerist uithangen in eigen land. Vanuit Utrecht ben je binnen een half uur in Naarden-Vesting voor een relaxte (mid)dag.

Tijdens mijn schoolkamp in groep acht gingen we een dag naar Naarden-Vesting. Ik herinner me de rondvaart vaag. Omdat je als kind de dingen heel anders ervaart, vind ik het leuk om plaatsen waar ik een oude herinnering aan heb nog een keer te bezoeken. Zo kwam ik op het idee om met mijn vriend naar Naarden-Vesting te rijden. De ingeving kwam op een regenachtige zomerdag. Onze eerste veertig minuten in Naarden brachten we door op een parkeerplaats, omdat het goot. We hadden die ochtend niet durven hopen dat we ’s middags op een bootje in de zon zouden zitten.

Over Naarden

Naarden is een van de best bewaarde vestingssteden in Europa. Als je op de kaart kijkt, herken je het oude centrum Naarden aan de stervorm. De vesting is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis, kun je in bastion Turfpoort het Nederlands Vestingmuseum bezoeken, daar kun je zien hoe een vesting er vroeger uitzag.

Wat kun je doen in Naarden-Vesting?

Je kunt over de vestingsmuren lopen, maar sla zeker de rondvaart niet over. Op die manier zie je de muren van Naarden-Vesting vanaf het water en dat vind ik best uniek. Daarnaast is de omgeving ook mooi om te zien. In 2019 begint het vaarseizoen op 6 april. Kijk voor meer informatie op de website van de Vestingvaart.

Na de boottocht zoeken we een ander perspectief op, namelijk vanaf een hoger punt. De kerktoren van de Grote Kerk kun je beklimmen en zoals je misschien weet: als er ergens een uitzicht is, vind je mij daar. Vanaf 45 meter hoogte kun je de punten van de ster goed zien. De rondleiding in de kerk wordt niet op alle dagen gegeven en hij vervalt als er een bruiloft is. Bekijk van tevoren de informatie zodat je de rondleiding niet misloopt.

Uitzicht Naarden-Vesting

Naarden-Vesting vanaf de kerk.

Alle straten binnen de vesting ziet er pittoresk uit, heerlijk om rond te slenteren. Naarden-Vesting heeft een aantal gezellige straatjes met winkels en restaurants. Na de lunch heb ik even staan kwijlen bij de tassen van MYOMY, om toch braaf te besluiten dat ik geen tas nodig heb. Wat ik altijd nodig heb, is ijs. Het ijsje haal ik bij IJshuys – Patisserie De Ster.

IJssalon Naarden-Vesting

Kijk voor meer informatie om je bezoek te plannen op de website van VVV Naarden. Je kunt je bezoek aan Naarden combineren met een wandeling bij het Naardermeer.