Valletta Malta

Bij Malta dacht ik aan het songfestival. Bij een tweede poging werd dat het strand (want: eiland). In dat opzicht heeft Malta me verrast. Er zijn inderdaad een aantal stranden naast helderblauwe zee, maar Malta is niet echt het prototype van een idyllisch eiland.

Sterker nog: Malta is na Monaco het dichtstbevolkte land van Europa en dat betekent dat het er op sommige plekken ronduit druk is.

In 2018 is de hoofdstad Valletta één van de culturele hoofdsteden van Europa. Ondanks dat Malta dichtbevolkt is, is Valletta geen metropool. Het centrum telt ongeveer 7.000 inwoners. De stad is speciaal als hoofdstad uit de grond gestampt en bestaat uit drie straten met zijstraten. Verdwalen is bijna onmogelijks, zelfs voor mij. Dat betwijfel ik overigens, maar zo schreef ik het in augustus 2014 in mijn reisdagboek. Misschien laat ik de stad nu onterecht een beetje ongezellig klinken. Valletta heeft een mooi (deels autovrij) centrum, dat rijk is aan geschiedenis. Sinds 1980 staat de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Valletta verkennen

Omdat Valletta niet zo groot is en een gestructureerd stratenplan heeft, kun je makkelijk rondslenteren door de stad zonder iets te missen. In een kort tijdsbestek zul je van alles tegenkomen. In de ene straat een geparkeerde Ford, de volgende straat is het autovrij en daar bots je aan het einde tegen een oud fort aan. Een aantal bezienswaardigheden die je zult tegenkomen: Upper Barrakka Gardens, Lower Barrakka Gardens, kathedralen, kerken, musea en verschillende aandenkens aan de oorlog. Detail: door het koloniale tijdperk zie je hier de bekende rode Engelse telefooncellen op straat.

Culturele hoofdatad europa Valletta

Meer doen op Malta

Zoals je misschien kunt merken, heeft Valletta bij mij geen onuitwisbare indruk achtergelaten. Misschien komt het doordat ik de stad bezocht tijdens de eerste vakantie met mijn (toen nog niet) vriend. Hij maakte meer indruk op me dan Valletta. Als je op Malta bent, is Valletta zeker een bezoek waard. Persoonlijk zou ik andere plekken hoger op mijn lijst zetten; de ommuurde stad Mdina vond ik heel bijzonder en het is erg leuk om met de boot naar het naastgelegen eiland Gozo te gaan. Malta heeft een goed openbaarvervoersysteem, dus je kunt genoeg zien en doen als je de bus neemt. Volgens mij is Malta ook een chill eiland om met de auto te verkennen. Hoewel… Die bevolkingsdichtheid zorgt op bepaalde momenten en plekken misschien voor drukte op de weg.

Valletta: culturele hoofdstad 2018

In 2018 is Valletta één van de culturele hoofdsteden van Europa. De tweede culturele hoofdstad ligt dichterbij huis; Leeuwarden. Ik ben daar nog nooit geweest, maar daar moet in 2018 misschien eens verandering in komen.