Dublin of Edinburgh

In mijn gedachten leken Dublin en Edinburgh op elkaar. Beide hebben een mysterieuze uitstraling, doen me denken aan regen en hebben een ruig randje, al is het maar vanwege de natuur en de kust. Ik begon 2017 in Edinburgh en een van de laatste stedentrips dat jaar ging naar Dublin. Hoog tijd voor de vergelijking: Dublin vs. Edinburgh.

Ik ben in beide steden slechts een lang weekend geweest. De vergelijking die ik maak, is op basis van mijn zeer beperkte ervaring en wat je inmiddels misschien niet meer zal verrassen: de juiste foto’s om te illustreren wat ik omschrijf ontbreken.

Bevolking

Dublin: 527.612 (115 km2) | Edinburgh: 495.360 (264 km2)

Ik heb Dublin ervaren als een drukkere stad, vooral als het gaat om het verkeer. Gezien het aantal inwoners en vierkante kilometers kan dat kloppen. Het kan ook te maken hebben met het feit dat ik Dublin in een weekend vlak voor kerst bezocht, niet zo gek dus dat de winkelstraten voortdurend druk waren. Doordat Dublin drukker was, had ik eigenlijk gedacht dat Dublin groter is. Dublin voelt ook als een wat hippere stad, terwijl Edinburgh ten alle tijden mysterieus en kneuterig aan blijft voelen voor mij. Wat verder het meest opvalt aan de bevolking in beide steden: het percentage van mensen met rood haar ligt wat hoger dan in Nederland.

In Edinburgh is het ook niet heel rustig op straat. Deze foto heeft een vriendin gemaakt. Het contrast tussen haar foto en mijn eigen foto’s zal in de rest van het artikel opvallen.

Van Dublin heb ik geen enkele normale foto.

Klimaat

Gemiddelde maximumtemperatuur Dublin: 13,25 ℃ | Edinburgh: 11,75 ℃

Volgens Klimaatinfo.nl gaan beide steden qua klimaat redelijk gelijk op. In Dublin is het gemiddeld iets warmer. In beide steden heb je minstens de helft van het aantal dagen per maand kans op regen. De kans op mooi weer in de zomer en de kans op zonzekerheid ligt in Dublin íets hoger. Maar of je nu kiest voor Ierland of Schotland, qua weer blijft het een gok.

Aantal restaurants

Dublin: 2089 | Edinburgh: 1877

In Dublin vind je naar mijn gevoel meer pubs, misschien dat daardoor het aantal restaurants volgens TripAdvisor hoger ligt), maar ook in Edinburgh zijn er genoeg pubs te vinden. In beide steden heb ik prima gegeten, maar de echt lokale keuken – à la haggis – heb ik overgeslagen.

Q: Is deze foto gemaakt in Ierland of Schotland? A: Schotland. Al waren er in Dublin ook zulke pubs. Natuurlijk nam ik in Dublin alleen een foto van…

Wat kost een weekend in Dublin?

De beruchte Temple Bar in Dublin.

Bezienswaardigheden

Dublin heeft meer ‘must see’s’ voor mij: Trinity College en Kilmainham Gaol bijvoorbeeld, maar dat is persoonlijk. Beide steden zijn compact, waardoor je door het centrum kunt slenteren en op die manier waarschijnlijk alles tegenkomt dat je wilt zien. In Dublin heb ik in een lang weekend wel ongeveer gezien wat ik het liefst wilde zien. In Edinburgh heb ik meer dingen moeten overslaan.

Het bekende kasteel in Edinburgh.

Dublin heeft ook een kasteel, dat ik alleen deels van de achterkant heb vastgelegd.

Natuur

Beide steden liggen aan het water en dichtbij mooie natuur, waardoor je stad en natuur makkelijk kunt combineren tijdens je stedentrip. Zeker als je een bustour reserveert kun je veel kanten op. In Edinburgh ben je zo bij Arthur’s Seat, aan de rand van de stad. In Dublin heb ik geen natuur zo dichtbij de stad bezocht (Wicklow Mountains), maar reisde ik een stuk verder met de bus. Dankzij de nabijheid van water vind je zowel bij Dublin als bij Edinburgh een voormalig vissersdorp in de buurt dat tegenwoordig een sfeervolle (buiten)wijk van de stad is geworden: de wijk Dean’s Village in Edinburgh en het plaatsje Howth bij Dublin.

Arthur's Seat, Edinburgh.

Arthur’s Seat, Edinburgh.

Kosten

Dublin: €375,92 | Edinburgh: €289,17

Hierboven zie je mijn uitgaven tijdens een lang weekend in de stad. Het hotel in Edinburgh was veel goedkoper. We hadden daar het geluk dat we van een kleine studio geüpgrade werden naar een ruim appartement. In Dublin heb ik meer uitgegeven aan bezienswaardigheden. Geluk en toeval, of niet? Ik denk dat Dublin duurder is. Als deze lijst klopt, is Edinburgh zelfs een stuk voordeliger.

De winnaar?

Ik vind het lastig om een winnaar te kiezen. Beide steden hebben hun charme. Inmiddels heb ik gezien dat Dublin en Edinburgh absoluut verschillend zijn, maar de steden vertonen zeker gelijkenissen, vooral qua sfeer in het oudste stadsdeel. Verder zijn beide plaatsen niet al te groot, door het compacte centrum zijn ze geschikt voor een korte stedentrip. Ierland en Schotland schreeuwen om een roadtrip en Dublin/Edinburgh zou ik daarbij niet overslaan. Als ik puur een van de steden zou moeten kiezen om opnieuw te bezoeken, zou ik voor Edinburgh kiezen. Daar zijn meer dingen die ik zou willen doen waar ik tijdens mijn lange weekend niet aan toe ben gekomen.

Lees meer: Wat te doen in Dublin?

Lees meer: Wat te doen in Edinburgh?

Ondanks het gebrek aan foto’s en fotomaaktalent vond ik twee foto’s die een beetje op elkaar lijken. Het uitzicht The Spire in Dublin:

the spire dublinEn een random straat in Edinburgh:

Ben jij wel eens in Dublin of Edinburgh geweest?

Ik ben benieuwd of deze steden in jouw gedachten ook op elkaar lijken. Or is it just me?