Doen in Jordanië

Terwijl ik droom over mijn volgende trip, kijk ik ook nog steeds met veel plezier terug op mijn vorige vakantie, in Jordanië. Valt het op dat ik een probleem heb met leven in het hier en nu? Om mijn napret weer even op te laten leven, heb ik een lijst gemaakt van mijn tips met dingen om te doen in Jordanië. Als ik het zo op een rij zet, heb ik best veel gezien en gedaan tijdens 11 dagen in Jordanië.

1. Huur een auto

Er worden veel verschillende (privé)groepsreizen naar Jordanië georganiseerd. Handig als je daarvan houdt, mijn voorkeur gaat uit naar zelf reizen. Met de auto ben je in Jordanië het meest flexibel. Ik heb onderweg iemand ontmoet die vooral met het openbaar vervoer reisde. Vergt meer planning (en af en toe een taxi) ter plekke, maar het kan natuurlijk ook.

2. Bezoek het theater van Amman

En ontdek dat het best wel steil is.

3. Bewonder het uitzicht over Amman vanaf de Citadel

De Citadel mag je eigenlijk niet overslaan als je in Amman bent. Als je gek bent op uitzichtpunten, zoals ik, zal het ongetwijfeld op je lijstje staan. Naast uitzicht zijn er nog wat vroegere vondsten te bewonderen.

4. Neem een taxi in Amman

Zelf rijden in Amman levert onnodig stress op en voor ongeveer vier euro brengt een taxi je downtown. Zorg dat je weet bij welke rotonde jouw hotel in de buurt zit, dat kan van pas komen als je je op de terugweg weer af wil laten zetten bij het hotel.

5. Ga naar Rainbow Street in Amman

Volgens mij is het hier vooral ‘s avonds levendig. Toen ik er overdag liep, was het eigenlijk zo goed als uitgestorven, maar ik heb wel een lekkere pizza cone gegeten.

6. Bezoek Jerash

Raak onder de indruk van de vele ruïnes en overblijfselen van de oude stad. Het is veel en groot. Ben je een echte liefhebber, plan dan genoeg tijd in.

7. Wandel zonder iemand tegen te komen in Dana

In natuurreservaat Dana kun je dagenlang wandelen als je wilt. Wij besteedden er maar een paar uur en wandelden naar de top van de berg. In die tijd kwamen we nauwelijks tien mensen tegen.

8. Verblijf een nachtje in het Dana Tower Hotel

Dana Tower Hotel is het goedkoopste hotel waar ik deze reis verbleef en ik kan het je aanraden. Het hotel is eenvoudig, maar gezellig. Wij waren iets te laat vertrokken uit Jerash, waardoor we het laatste stuk aflegden terwijl het aardedonker was om de auto heen. Toen we aan kwamen rijden, stond het hotelpersoneel ons al op te wachten. We waren precies op tijd voor het kleinschalige buffet dat iedere avond bereid wordt. Ik heb er verrassend lekker gegeten. Nu ik erover nadenk: ik denk dat het mijn beste maaltijd van de hele reis was.

9. Bekijk oude mozaïeken in Madaba

De oudste landkaart ter wereld is de bekendste mozaïek in Madaba, maar er zijn meer mozaïeken te vinden. Leuk om even te zien, maar je hebt er geen uren voor nodig.

10. Bezoek de kerk van St. Johannes de Doper in Madaba

Deze kerk heeft onder andere een ondergronds gangenstelsel, superleuk. De moeite waard om doorheen te dwalen. Needless to say: vanaf de toren heb je uitzicht over de stad, daar kwam ik eigenlijk voor, maar de rest van de kerk was een leuke verrassing.

View from the top.

11. Ga naar Mount Nebo

Op ongeveer een kwartier van Madaba ligt Mount Nebo, de plek waar Mozes het beloofde land gezien zou hebben. Ik dacht dat dit alleen een uitzichtpunt was, maar er is ook een klein museum. Leuk om gezien te hebben.

12. Bezoek de oude stad Petra

Trek het liefst twee dagen voor je bezoek uit, want het gebied is groot. In mijn eerdere artikel kun je alles lezen wat je wilt weten voor je eerste bezoek aan Petra.

13. Wandel niet alleen de main trail in Petra

Ik stuitte online op een Amerikaans artikel waarin iemand klaagde over de toegangsprijs van Petra en dat het feit dat het ‘zo klein is’. Diegene bleek dan ook niet verder te zijn gekomen dan (het begin van) de main trail. Heb je maar één dag, dan zou ik je aanraden om de main trail te lopen en daarnaast één van de andere wandelingen uit te kiezen. Mijn aanrader: Al Kubtha, de wandeling waarbij je eindigt met prachtig uitzicht over de treasury.

14. Ga naar Petra by Night

Laat je betoveren door het kaarslicht, terwijl je je handen verwarmt aan een kopje thee. Ik vond het overigens niet alleen maar romantisch.

15. Drink thee met een local

Je zult vaak uitgenodigd worden en ongetwijfeld zwicht je een keer.

16. Krijg zand in je schoenen in de woestijn

Laat je met een 4×4 rondrijden door de woestijn. Je komt onder andere langs verschillende filmsets, indrukwekkende zandduinen en de rest van de reis wegen je schoenen een halve kilo zwaarder door verdwaald zand.

17. Laat je met de jeep afzetten bij één van de kampen in Wadi Rum

Breng de avond en nacht door bij één van de tentenkampen in de woestijn. Ja, ze zijn opgezet voor toeristen, maar het is toch een bijzondere ervaring. Geniet van de zonsondergang en de sterren in de woestijn. Als ze zich laten zien natuurlijk. Toen ik er was, was het bewolkt en werd de lucht gewoon langzaam zwart. Geen mooie kleuren in de lucht, geen sterren, wel waterpijp roken.

Slapen in een tent in de woestijn. Die tent is niet zo basic als ik verwacht had.

18. Bezoek een kasteel

De kastelen van Karak en Shobak zijn het bekendst, maar ook de woestijnkastelen zijn typisch voor de regio. Mocht je tijd hebben, dan is het een tussenstop waard.

19. Drijf in de Dode Zee

In maart zijn de openbare stranden aan de Dode Zee blijkbaar nog gesloten. Wij werden onderweg tegengehouden door de politie en moesten omkeren. Uiteindelijk hebben we een flink bedrag betaald om van het strand van een resort gebruik te maken, maar het was het waard. Op foto’s zien mensen die in de Dode Zee drijven er zo zen uit. Ik vond  het nog best lastig om me te ontspannen en over te geven aan de kracht van de Dode Zee. Scheer op de dag dat je naar de Dode Zee gaat niets. Het water is zo zout dat ieder schrammetje waarvan je niet wist dat je het had enorm begint te prikken.

Ik doe mijn best.

20. Vaar met een glass boat over de Rode Zee

Normaal gesproken is Aqaba de ideale zonnige plek om je reis af te sluiten. Als het in maart in de rest van het land nog niet zo heel warm is, is het in Aqaba bijna altijd zonnig. In ons geval was dat niet zo en daarom besloten we onze tijd op een andere manier te vullen. We stapten in een bootje met een glazen bodem om naar het koraal te kijken. Een grappige ervaring. Stap niet meteen in het eerste bootje, want je krijgt ongetwijfeld nog een goedkoper tochtje aangeboden als je hard to get bent.

21. Wandel door Wadi Mujib

Ik moet bekennen dat ik dit niet gedaan heb, maar volgens mij is het de moeite waard. Wadi Mujib is een kloof die altijd deels onder water staat. De wandeling ziet er best wel avontuurlijk uit, voor mijn doen.

22. Eet fruit in Ajloun

In verband met tijdgebrek heb ik Ajloun overgeslagen. Jammer, want als ik Google ziet het eruit als een mooi en groen gebied. Er groeien veel fruitbomen, dus als je er bent, maak dan gebruik van de gelegenheid.

23. Geniet van typisch Midden-Oosters eten

Genoeg plaatsen waar je voor een prikkie kunt eten. Maar waar je ook eet, je krijgt overal een onbeperkte stapel brood. Het brood wordt gebruikt om met je handen te eten zonder je handen vies te maken. Ik hou ervan.

24. Bestel sap van citroen en munt

Geliefd bij toeristen en locals. De kleur van het sapje laat te wensen over, maar de smaak is top. We hebben een paar keer meegemaakt dat we het eten al hadden, maar nog op ons sapje moesten wachten. Omdat het zo populair is, serveren ze vaak meerdere dienbladen vol met sap tegelijk uit. Blenders draaien overuren in Jordanië.

Meer over Jordanië

Zou jij naar Jordanië willen of heb je tips voor een vakantie in Jordanië?

Bewaren