Advies voor mezelf

You’re doing fine.

Ik stel mezelf soms diepzinnige vragen, waarvan de antwoorden blijkbaar op Quora te vinden zijn. Als je op de mobiele site zit, wordt de app om de haverklap door je strot geduwd en zo belandde die op mijn telefoon.

Bovenstaande had ik niet tegen mezelf willen zeggen toen ik tweeëntwintig was. Maar de Quora-app is wel de reden waardoor ik zo nu en dan push-meldingen krijg met levensvragen als:

You get the point. Doordat ik vandaag wil weten welke adviezen mensen hun 18-jarige zelf zouden geven, denkt het algoritme dat ik morgen geïnteresseerd ben in adviezen voor 22-jarigen. Ik houd het algoritme natuurlijk zelf in stand. Ik blijf op de vragen klikken, omdat ik het fascinerend vind om te lezen welke wijsheden mensen delen.

‘Trouw als je 28 bent, krijg kinderen op je 30ste,’ adviseert ene Scott zichzelf. Andere mensen komen met adviezen die breder toepasbaar zijn; over van jezelf houden, genoeg slapen, reizen, minder stress hebben, carrière, liefde of geld.

Bij één van de vragen lees ik een advies waar ik om moet grinniken: iemand adviseert zichzelf om een specifieke auto niet te kopen, omdat hij daar alleen maar pech en kosten mee krijgt. Ik denk aan mijn vriend en zijn auto. Dat advies zou hij zijn jongere zelf moeten geven.

Toen werd ik filosofisch…

Zijn er adviezen die jij jezelf met de kennis van nu vroeger had willen geven? Kies niet voor die ene baan, steek je tijd niet in die negatieve vriendin, spaar iedere maand, begin met een pensioen opbouwen, blijf leren, trek je niets aan van meningen van anderen… Afhankelijk van welk advies je jezelf had willen geven: de kans bestaat dat je dat advies destijds daadwerkelijk gehad hebt. Niet van jezelf, maar misschien wel van je moeder, een vriendin, je partner, een collega of de autoverkoper van een concurrerend merk. Heb je ernaar geluisterd? Nee. Zou je luisteren naar een oudere versie van jezelf – die niet eens meer wekelijks in de kroeg staat?

Nee.

Ik in ieder geval niet.

Misschien is dat waarom ik mijn jongere zelf met de kennis van nu niets te vertellen heb. Als ik terugkijk, ben ik best tevreden. Lekker laten prutsen.

Welk advies had jij jezelf willen geven?