ouder worden

Tegenwoordig doe ik alsof ik volwassen ben. Er is veel veranderd sinds ik zeven jaar geleden mijn tienerjaren verliet en niemand had me voorbereid op al die ingrijpende veranderingen. Hoewel, veel dingen zijn nog akelig hetzelfde. Precies de dingen waarvan ik had gehoopt dat ze zouden veranderen.

1. Je moet je nog steeds legitimeren
Zelfs als ik omringd ben door mensen die zeker acht jaar jonger zijn dan ik en ik naast mijn vierenhalf jaar jongere zusje sta, word ik eruit gepikt om me te legitimeren, terwijl iedereen mag doorlopen. Hoef jij je nooit te legitimeren? Dan ben je waarschijnlijk gezegend met de lengte van een model en hoefde je je op je zestiende ook al nooit te legitimeren.

2. Beginnende rimpels zijn een ding
Toen ik 18 was, lachte ik mensen van begin 20 uit als ze klaagden over hun beginnende rimpels. Waar gaat dat over? Geen rimpel te zien. Inmiddels hoef je me niet meer te vertellen dat beginnende rimpels echt bestaan. Eén blik in de spiegel – bij voorkeur als ik net wakker ben – en ik weet precies wat later mijn ergste rimpel gaat worden.

Legitimeren?! Zie je die rimpels niet dan?

3. Dit jaar worden kinderen die geboren zijn in 1997 achttien jaar
Schattige onschuldige kinderen gaan uit, zitten op Tinder, drinken alcohol en rijden auto. Ik voel me zelf nog achttien, dus zij kunnen echt geen achttien zijn.

4. Vriendschappen worden moeilijker te onderhouden zodra je elkaar niet meer ieder lesuur ziet
Een afspraak met vriendinnen kan ik tegenwoordig het best een paar weken van tevoren inplannen. Is het de bedoeling dat er meer dan vier mensen komen, dan ga ik eerder uit van ongeveer twee maanden van tevoren. Maar geen zorgen, in geval van nood staat iedereen dezelfde avond op de stoep.

5. Quality time met vrienden wordt belangrijker dan uitgaan
Als ik dan eindelijk die langverwachte date hebt ingepland, heb ik zo veel bij te praten dat een omgeving waarin je elkaar kunt verstaan een pré is. Iedere week in je stamkroeg hangen, is toch niet meer wat het ooit geweest is.

6. Je metabolisme wordt trager
Vroeger kon ik iedere grote pauze een reep chocolade en een zak chips wegwerken. Tegenwoordig is dat toch wat minder verstandig. Die kantoorbaan doet mijn lichaam ook al niet veel goeds. Mocht je metabolisme nog enigszins werken, maken je leeftijdsgenoten je alvast bang voor wat komen gaat. Ze maken zelfs mij bang, dus ik vrees voor wat nog komen gaat.

7. Heb je je tienertijd doorstaan zonder acne, krijg je in je twintigste allerlei andere huidproblemen
Ik moet mijn hormonen toch eens strenger toespreken, dit hadden we niet afgesproken.

8. Iedereen doet maar wat
Ik noemde het al in mijn artikel met 11 wijze lessen die ik de afgelopen 25 jaar geleerd heb, maar ik zal het nog maar eens benadrukken: iedereen doet maar wat. Ook als je 30 of 50 bent, weet je niet precies wat je wilt. Als je eindelijk het gevoel hebt dat je wat dingen op een rijtje hebt, kun je erop rekenen dat het niet lang duurt voordat er iets op je pad komt dat alles overhoop gooit.

9. Waarom wordt het toilet zo stoffig?
En waarom wist ik dat niet totdat ik een eigen toilet had?

10. Je trekt je vanzelf steeds minder aan van wat anderen van je vinden
Wat je ook doet, je krijgt commentaar. Je kunt dus maar beter trouw blijven aan jezelf en je eigen pad volgen. Ook op minder belangrijke vlakken gaat dit op voor mij: benen vergeten te scheren? Ach, wat maakt het eigenlijk uit? Maar vroeger hadden mijn benen in deze staat absoluut geen daglicht mogen zien.

11. De tandarts krijgt een steeds uitgebreider dossier over je
De eerste 22 jaar van mijn leven had ik nooit een gaatje, maar met het eerste gaatje is het startsein gegeven: bijna elk bezoek is het raak. Heb ik niets? Dan is het tijd voor een foto van de ruimtes tussen mijn kiezen en blijk ik alsnog twee verborgen kleine gaatjes te hebben. ‘Het zijn amper gaatjes hoor, eerder glazuurbeschadigingen,’ zegt de tandarts terwijl ze haar boor nog wat hardhandiger tussen mijn kiezen duwt.

12. Guilty pleasures worden opeens geaccepteerd
Ik heb een voorliefde voor kinderachtige dingen en dat steek ik niet onder stoelen of banken. Justin Bieber, One Direction, High School Musical. Nee, dit zijn niet eens dingen uit ‘mijn tijd’, ik was er altijd al te oud voor. Misschien wordt het minder raar omdat ik er nu véél te oud voor ben in plaats van net te oud. En de muziek van Justin Bieber, is sinds zijn samenwerkingen met Skrillex opeens sociaal geaccepteerd. Kan ik JB eindelijk van mijn lijstje guilty pleasures schrappen, dat is er weer één minder.

13. Leren is opeens iets dat je vrijwillig doet
Ik vond het nooit heel erg, maar dat ik ooit volledig vrijwillig iets zou leren? Dat was zeker geen optie toen ik vijftien was.

14. Je ziet steeds meer trekjes van je ouders terug in jezelf
Ooit heb ik gezworen dat ik het niet zo zou doen als hen en al die irritante trekjes die zou ik ze-ker niet van ze overnemen. Guess what…

15. De tijd gaat ieder jaar sneller
‘Toen ik laatst met mijn vriendinnen op vakantie was…’ in 2008. Waarom voelt het dan als gisteren dat ik turfde wie de meeste jongens aan de haak had geslagen? Uit verschillende betrouwbare bronnen weet ik dat de tijd met de jaren alleen maar sneller blijft gaan.

Wat had niemand jou verteld over ouder worden?