Mijn vakantie werkte als een tijdmachine naar de feestdagen. Ik vertrok half november naar Vietnam en kwam thuis in de kerstsfeer. Nog geen 48 uur nadat ik thuiskwam, was ik op kantoor voor mijn eerste werkdag bij mijn nieuwe baan. Ik ben weer een forens en dat zorgt voor allerlei treinavonturen.

Terug uit Vietnam

De eerste dagen van december ben ik nog in Vietnam; in Hoi An en Ho Chi Minh Stad om precies te zijn. Ik ga aparte blogs schrijven over Vietnam. De eerste blogs staan inmiddels online, over de route en de kosten.

Op vrijdagavond 6 december vliegen we naar Brussel, waar we zaterdagochtend aankomen na een nacht doorhalen (kerstfilms kijken in het vliegtuig) en een tijdsverschil van 6 uur. Die zaterdag houd ik mezelf onder andere wakker met het optuigen va de kerstboom. Toegeven aan de jetlag is geen optie, maandag is mijn eerste werkdag bij mijn nieuwe baan, als copywriter bij een retailgroep.

De eerste weken op mijn werk

Ik heb een warm welkom gekregen op mijn werk. Ik begon in een goede periode, in mijn eerste week was er een kerstfeest met de afdeling en in mijn tweede week een etentje met het team. Het doet me goed om na een paar maanden thuiswerken en zonder werk weer in een team te werken. Ik ben pas drie weken geleden begonnen, maar ik heb het gevoel dat ik er goed op mijn plek zit.

Ik begin langzaam te wennen aan de lange reistijd (1 uur en 40 minuten, enkele reis, exclusief vertraging). Koken schoot er behoorlijk bij in. Gelukkig mocht ik een paar keer bij Marlous en haar vriend eten – hij kan supergoed koken. Ik ben er heel blij mee, het geeft me het gevoel dat ik al een klein support-netwerk heb in Antwerpen.

Dit deed ik verder in december

  • Twee vriendinnen kwamen langs in Antwerpen. We liepen over de kerstmarkt, mijn enige bezoek aan de kerstmarkt, en gingen uit eten om de promotie van één van mijn vriendinnen te vieren. Restaurant L’Epicerie du Cirque is een aanrader als je iets te vieren hebt. De chef kwam zelf alle gangen serveren en toelichten.
  • Ik ging bij Vreemdelingenzaken langs om (eindelijk) mijn vreemdelingenkaart aan te vragen. Door de feestdagen kan ik hem pas in januari ophalen. Vanaf 2020 ben ik officieel een niet-Belg in België.
  • Ik had mijn eerste Belgische stilstaande-trein-ervaring. De motor van de trein ging uit, de lichten gingen uit. De hele coupé was doodstil. Na vijftien minuten werd er omgeroepen dat er een probleem was met de deuren. Nadat dat probleem was opgelost, bleek er ook een probleem te zijn met de remmen. Uiteindelijk werd de trein door een andere trein naar het eerstvolgende station gesleept. Tel gerust vijftig minuten bij de gebruikelijke aankomsttijd op.
  • Ik had mijn tweede Belgische stilstaande-trein-ervaring. Ik zat twee uur vast in een stilstaande trein en werd daarna een andere trein in ‘geëvacueerd’. In de tussentijd kregen we twee mueslirepen per persoon. Dat kwam goed uit, want ik had nog niet ontbeten. Heeft iemand een treinproblemenbingokaart? Ik speel graag mee. Pluspunt: van mijn baas mocht ik naar huis, dus na vier uur onderweg, was ik ‘s middags in ieder geval vrij.
  • Ik mis de NS de platheid van Nederland. Vanaf het station is het 1,8 kilometer fietsen naar mijn werk. In de laatste kilometer stijg ik twintig meter. Dat klinkt not impressive, maar voelt alsof je op een eindeloze brug fietst. Het voordeel is dat de terugweg voelt alsof ik op een elektrische fiets fiets. Hopelijk heb ik over een paar maanden stalen beenspieren. Of aannemelijker: ik ga een keer hard onderuit als het glad wordt.
  • Eerste kerstdag vierde ik bij mijn moeder, met familie, eten en cadeautjes. Ik kreeg onder andere een fluffy badjas, een theepot en een cadeaubon van Bol.com. Op tweede kerstdag moest ik werken, in België is tweede kerstdag geen wettelijke feestdag. Aangezien ik hier nog geen vakantiedagen heb opgebouwd, vond ik het zonde om vrij te nemen.
  • Mijn vriend kocht een Playstation en we deden onszelf Overcooked cadeau, een spel waarbij je samen moet koken. In het echte leven lukt koken amper, virtueel gaat het daarentegen príma.
  • Ik schreef een artikel met een terugblik op 2019, maar besloot die toch te verplaatsen naar mijn dagboek-app. Voor mijn gevoel heb ik mijn jaar al tot in den treure op mijn blog gedeeld. Het was een mooi jaar met veel veranderingen. Als je benieuwd bent, kun je terugklikken in de rubriek Personal. Deze Instagram-post vat mijn jaar ook goed samen.

Deze artikelen schreef ik in december

Hoe was jouw maand?

Hopelijk zijn jullie de feestdagen goed doorgekomen. Ik wens jullie een gelukkig en gezond 2020. (Tweeduizendtwintig of twintigtwintig?)