Neus snuiten België

Nederland en België liggen dichtbij elkaar, toch zijn er grote, essentiële cultuurverschillen als je het mij vraagt. Met één van die cultuurverschillen werd ik al snel geconfronteerd. Dat ik daadwerkelijk op een opmerkelijk cultuurverschil was gestuit, drong pas later tot me door.

Rare snuiter
Een jaar geleden had ik een date in België. Het was erg gezellig, aan gespreksonderwerpen geen gebrek (we hadden natuurlijk weet ik hoeveel cultuurverschillen te bespreken). Opeens werd het stil, terwijl er eerder geen ongemakkelijke stiltes waren gevallen. Hij pakte een katoenen zakdoek uit zijn broekzak en begon ongegeneerd zijn neus te snuiten. De zakdoek werd opgevouwen en teruggestopt.

Ondanks het neus-snuit-moment zijn we nu een jaar verder
Ik heb geen idee wanneer ik in Nederland voor het laatst iemand uitgebreid zijn neus heb zien snuiten in een grote katoenen zakdoek. In België lijkt het alsof íedereen een zakdoek bij zich heeft. Een katoenen zakdoek welteverstaan.

Waarom hebben alle Belgen een zakdoek?
Het maakt niet uit wanneer, groot gezelschap, klein gezelschap, op een date, in het openbaar… Als het nodig is, wordt de zakdoek tevoorschijn gehaald. Misschien onder het mom van ‘Als je moet dan moet je’? Met mijn lichte vorm van smetvrees gruwel ik vooral van het moment waarop de gebruikte zakdoek weer terug in de broekzak wordt gestopt. Dan vraag ik me af: hoe vaak is dat ritueel al herhaald in dezelfde zakdoek?

Hoor wie het zegt
Waarschijnlijk heb ik geen recht van spreken als het gaat om de snuitcultuur. Als ik verkouden ben, ben ik namelijk een fervent neusophaler. Ik weet dat er veel mensen gruwelen van het walgelijke geluid. Terecht, maar ik verschuil me achter het feit dat je neus ophalen beter is voor je gezondheid…

Gelukkig ben ik niet de enige die zich verwondert over de snuitcultuur. In 2008 schreef Maartje Luif een hilarische blog over dit onderwerp.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail