Leukste buurten in Antwerpen

Tot voor kort kende ik Antwerpen vooral als toerist, toen besloten we in Antwerpen te gaan samenwonen.

Vanaf het station loop je via de Keyserlei de Meir op. Het is  de route die de meeste toeristen die met de trein naar Antwerpen gaan wel kennen. Vanaf daar was ik wel eens doorgelopen tot het water en Het Steen. Om het nog gekker te maken, ben ik een keer via de Sint-Annatunnel naar de Linkeroever gelopen. Verder heb ik op ‘t Eilandje een burger gegeten en ben ik op het dak van het MAS geweest. Daar hield mijn kennis over Antwerpen op.

Op huizenjacht in een onbekende stad

Toen we op huizenjacht gingen in Antwerpen moest daar snel verandering in komen. Een huizenjacht blijkt een effectieve manier te zijn om een stad beter te leren kennen. In Antwerpen gaat dat verkennen ook nog eens makkelijk, doordat er overal punten van de Velo zijn, het systeem om fietsen te huren. Voor vier euro per dag kun je op alle punten in de stad een fiets pakken. De eerste dertig minuten fiets je steeds gratis.

Dit ben ik, jong en onschuldig in Antwerpen in 2008. Leggings waren nog in de mode en ik had geen idee dat ik tien jaar later een appartement zou vinden in deze stad.

Mijn favoriete wijken in Antwerpen

Natuurlijk is het hartje centrum hartstikke leuk, maar mocht je meer van Antwerpen willen zien, dan tip ik je graag op willekeurige volgorde mijn favoriete wijken tot nu toe.

1. Het Zuid

Misschien is dit een toch niet zo willekeurige nummer één. Mijn favoriete wijk: Het Zuid. Je vindt hier onder andere drie grote museums: het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen en het FotoMuseum. Ik zal eerlijk bekennen dat ik niet voor de museums of de kunst kom. Het Zuid is gewoon een heerlijke wijk om rond te lopen. De wijk bestaat uit een aantal ronde pleinen, waar de straten in sterpatroon op uitkomen. Vooral de straten rondom de Marnixplaats zijn heel gezellig. Volgens Wikipedia is het sterpatroon geïnspireerd op een buurt in Parijs, zegt dat niet genoeg? Er staan prachtige huizen, er zijn gezellige pleinen en om de zoveel meter lonkt er een hotspot naar me. Wat betreft de huizenjacht: er was genoeg te huur in Het Zuid, maar ten opzichte van de andere wijken krijg je er gemiddeld iets minder oppervlakte voor je geld óf evenveel oppervlakte, maar met een verouderde badkamer en/of keuken. Om te wonen is het dus niet Het Zuid geworden, maar ik denk dat ik hier nog regelmatig rond zal struinen.

2. ‘t Eilandje

Vroeger was ‘t Eilandje havengebied, maar de laatste jaren is de wijk flink in opkomst. Regelmatig openen er nieuwe restaurantjes en het is er goed toeven aan het water. De meeste mensen tipten ons dan ook om zeker op ‘t Eilandje te gaan kijken voor een appartement. In de zomer zie ik mezelf best aan het water zitten, maar in de winter… Dan heeft het misschien meer weg van een winderig tochtgat. Ondanks dat de buurt inderdaad gezellig is en waarschijnlijk leuk om te wonen, voelde ik het toch niet helemaal. Tijdens een dagje Antwerpen is het zeker de moeite waard om de buurt mee te pakken. Al is het alleen al vanwege het MAS; je kunt het dakterras van het museum gratis bezoeken en dat geeft goed uitzicht over de stad.

3. Sint-Andries

Slenteren door een typische volksbuurt? Daarvoor moet je in Sint-Andries zijn. De naam van de wijk zegt je misschien niet meteen iets, maar er lopen toch twee bij toeristen bekendere straten doorheen; de Nationalestraat en de Kloosterstraat. De Nationalestraat is een gezellige winkelstraat en de Kloosterstraat staat bekend om haar vele antiekwinkels. Of in mijn eigen woorden, toen ik nog niet van de status op de hoogte was: ‘hoeveel winkels met prullaria zitten hier?’ Oeps, sorry. Niet helemaal mijn ding zoals je misschien weet, maar voor mensen zonder smetvrees en vintageliefhebbers wél de moeite waard.

4. Theaterbuurt

Aan één kant van Sint-Andries grenst de theaterbuurt, mijn toekomstige buurt. De wijk heeft de naam te danken aan de theaters in de buurt. Ik verwacht nog veel te ontdekken, maar wat ik tot nu toe al ontdekt heb: er zitten veel dure winkels in de buurt, op zaterdag kun je op het plein voor de stadsschouwburg boodschappen inslaan op de vreemdelingenmarkt, waar je exotische producten kunt kopen. Verder staan er talloze kraampjes waar je iets kunt eten en ik zie er altijd mensen borrelen. Op zondag is de Vogeltjesmarkt. Ik dacht altijd dat dat een beetje een maffe markt was, maar dat blijkt dus niet meer zo te zijn. Aan de Oudevaartsplaats vind je verschillende leuke lunchtentjes en restaurants. Liefhebbers voor bier of een feestje kunnen terecht op het Mechelseplein en als je behoefte hebt aan groen kun je door de Plantentuin (Den Botaniek) lopen.

5. Haringrode

De wijk Haringrode ligt buiten de Leien en dat maakt het voor dagjesmensen waarschijnlijk een minder bezochte wijk. Iets dat je misschien kent in Haringrode is restaurant The Jane, het restaurant met Michelinster van Sergio Herman. Ik heb het laatst opgezocht, 13 gangen plus een wijnarrangement kost je 240 euro per persoon. Misschien moet ik dat voorlopig maar even overslaan. In dat geval kun je naar PAKT. Op het dak vind je moestuinen, waar onder andere kruiden voor The Jane gekweekt worden. Het dak is alleen toegankelijk voor leden, maar af en toe worden er rondleidingen georganiseerd. Ook kun je af en toe een DAKschotel komen eten, meestal voor een prijs tussen de tien en vijftien euro. Meld je ruim op tijd aan, want het is populair.

6. Zurenborg

Als er een buurt is waar ik veel goeds over gehoord heb, is het Zurenborg wel. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik alleen een blik heb geworpen op de Cogels-Osylei. De Cogels-Osylei staat bekend om de statige Art Nouveau-architectuur. Verder schijnt de Dageraadplaats een gezellig plein te zijn. Het staat op mijn to do-list om de wijk te bezoeken. De reden dat ik Zurenborg nog niet heb bezocht? Het aanbod aan huizen in de buurt is niet groot, omdat de wijk niet groot is en de mensen die er wonen, verhuizen blijkbaar niet. Aangezien onze appartementenjacht leidend was voor het verkennen van de stad, ben ik nooit in Zurenborg terecht gekomen.

En vooruit, het centrum blijft een goed idee:

Deze foto maakte ik in 2008. Hoog tijd dat ik Antwerpen vaker vastleg.

Wat vind jij de leukste plekken in Antwerpen?