Ik heb een berg niet van elkaar te onderscheiden zwarte panty’s. De helft zit voor geen meter. Een andere panty heeft een ladder en kan ik alleen met laarzen aan. Weer een andere mag eigenlijk weg, maar is via de was weer in mijn kast beland. En de panty’s die goed zitten? Ik heb geen idee meer waar ik ze heb gekocht. Ze zien eruit als alle andere panty’s…

Ik draag ongeveer iedere dag een jurkje met een niet-doorschijnende zwarte panty, zelfs als ik ga hiken. Dat verklaart de exorbitante berg panty’s. Toch ben ik er nog steeds niet uit welke panty het best is. Wie zelf regelmatig panty’s draagt, herkent de zoektocht misschien wel. Ooit was ik heel tevreden over de panty’s van Primark, maar sinds vorig jaar lijkt de pasvorm anders en hangt het kruis na een paar stappen tien centimeter lager en voel ik me alsof ik een luier draag.

Dit jaar besluit ik het gestructureerd aan te pakken. Ik ga panty voor panty testen en zwicht zelfs voor de wat duurdere merken. Misschien maakt het verschil. Het eerste voordeel: de meeste duurdere merken hebben een labeltje in de panty. Zo weet ik in ieder geval welke panty ik draag. De testuitslag leg ik vast, vooral voor mezelf, maar misschien heb jij er ook iets aan. Als jij een fijne panty hebt ontdekt, ben ik daar ook benieuwd naar.

Strandafjellet mist

Hiken in een panty.

Dit zijn de zwarte panty’s die ik getest heb:

Falke Pure Matt 50 den

De kleur zwart van deze panty is precies zoals hij moet zijn. Omdat ik korte benen heb, heb ik maat S besteld. Ik heb zeker een maat (of twee) groter nodig.

Oroblu all colors 50 den

Deze panty is beschikbaar in veel kleuren, maar ik kies natuurlijk voor zwart. Hij heeft een hoge tailleband tot boven mijn vetrolletjes. Er zit een beetje glans over de panty en ondanks evenveel den is deze panty iets doorschijnender dan die van Falke. Op de plek waar mijn schoen soms langs mijn panty schuurt, ontstaat wel snel een pluizige plek.

Hudson micro 50 den matte

Een lekker zachte panty. Met mijn 1.68 had ik verwacht dat maat 38-40 goed zou zijn, maar hij zakt af en na twee keer dragen, scheur ik al uit mijn panty. Superonhandig dat die maten per panty zo verschillen, dat had ik van tevoren beter moeten checken.

Oroblu Warm Up 60 den

Deze panty is gemaakt van speciale vezels, waardoor hij warmer is. Hij is inderdaad iets warmer en de stof voeltsteviger aan. Ik denk dat deze panty iets meer kan hebben dan een gemiddelde panty. Hij valt kleiner dan mijn andere panty’s van Oroblu, misschien doordat de stof minder elastisch is. Onder voeten zit een verdikking in de stof, waardoor het voelt alsof je een voetmassage krijgt tijdens het lopen.

Oroblu Different Total comfort thights 80 den

Deze panty van Oroblu is zacht en stretchy. Hij heeft een hoge en brede tailleband, waardoor hij niet afzakt. Met 80 den is deze panty geschikt voor de net iets koudere dagen.

HEMA Temptech 60 den

Deze panty is zacht, stretchy, stevig en zakt niet af, een topcombinatie. Op mijn pantyberg vond ik volgens mij nog exemplaren van vorig jaar, dus bij mij gaat deze panty een seizoen mee. Edit 2019: Deze winter lijkt de panty aangepast. Hi gaat helaas snel kapot bij mijn tenen.

Conclusie

De panty’s van Oroblu zitten het lekkerst. Die van Falke is een kanshebber als ik hem een maat (of twee) groter koop, de kleur zwart van deze panty vind ik namelijk heel mooi. Het ene zwart is het andere zwart niet. De HEMA Temptech-panty vind ik in de budgetcategorie een topper, deze heeft net als de panty’s van Oroblu een hoge taille, waar ik tegenwoordig blijkbaar van hou.

Op mijn werk heb ik ooit twee 100 den panty’s van Kunert gekregen, die heb ik nog steeds en ze zijn nog heel. Ik herken ze dankzij het labeltje. Goede marketing. Ik kan Hema aanraden ook met labeltjes te gaan werken.

Hoe duurder de panty…

De prijs zegt uiteindelijk niet alles. Je moet vooral geluk hebben met je panty. Er is één ding dat ik wel kan zeggen: hoe duurder de panty, hoe beter je de maattabel moet checken. Van de ene panty is maat S prima, bij de ander heb ik maat 44-46 nodig. Er is geen peil op te trekken en het is zonde als je voor 20 euro de verkeerde maat koopt.

Extra tip

Als het straks echt koud wordt, stap ik over op thermoleggings en -panty’s. Daarin zit een laagje fleece, waardoor je gegarandeerd warmere benen hebt dan in je spijkerbroek.