De Dom beklimmen

Voor de schoonheid van je eigen woonplaats kun je blind worden. Als je iets vaak ziet, wordt het normaal. Met mijn verhuizing in het vooruitzicht zie ik Utrecht door andere ogen. Het voelt extra bijzonder als ik ‘s avonds langs de gracht fiets, Utrecht is mooi.

Een vriend die over de grens woont, is de perfecte reden om toerist in eigen land en stad uit te hangen. De Dom beklimmen kan dan niet ontbreken. Ik ben niet de enige die Utrecht vanaf de Dom bewondert: de Dom is de best bezochte kerk-in-functie van Nederland.

De eerste keer dat ik de Dom beklom, zat ik op de middelbare school. Ik denk dat het 2003 was, er was een Engels meisje op bezoek voor een uitwisseling. In het weekend namen we haar mee naar de dichtstbijzijnde stad: Utrecht. Je mocht de Dom toen nog beklimmen zonder gids. In 2014 ging ik nog een keer, toen samen met mijn vriend. Er is in de tussentijd het een en ander veranderd: het uitzicht is tegenwoordig omheind met een hekwerk en je mag alleen met een rondleiding naar boven.

Uitzicht vanaf de Dom in Utrecht

Als ik naar mijn foto’s van vijf jaar geleden kijk, vind ik dat de kwaliteit van smartphonecamera’s erop vooruit is gegaan.

Meer over de Domtoren

Met 112 meter is de Dom in Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland. In 1674 stortte het middendeel van de kerk in tijdens een storm. De kerk wordt nooit herbouwd en de resten worden pas in 1826 opgeruimd. Zo is het huidige Domplein ontstaan. Wist je dat er onder het Domplein een verborgen wereld ligt? Combineer je bezoek aan de Dom met DOMunder en daal af naar de opgravingen die onder het plein liggen. Door middel van een interactieve tentoonstelling leer je meer over de geschiedenis van Utrecht.

De Dom wordt gerestaureerd

De Domtoren wordt gerestaureerd en dat duurt nog wel even, naar verwachting worden de werkzaamheden in 2022 afgerond. Het iconische aanzicht van Utrecht ziet iets anders uit met steigers eromheen, maar tijdens de renovatie blijft de Dom toegankelijk voor publiek. Je kunt dus gewoon van het uitzicht over de stad genieten. Voor meer informatie of om een rondleiding te reserveren, kun je op de website kijken.

Heb jij toeristische plekken in je eigen woonplaats bezocht?