Een paar weken geleden begon ik met een online cursus van Yale: The Science of Well-Being. Een gratis cursus die je helpt om aan je eigen geluk te werken en de gewoontes te creëren die daarvoor nodig zijn. Wat stak ik ervan op?

Deze cursus is natuurlijk ideaal om na afloop te kunnen pronken met een certificaat van Yale op mijn cv. Zonder grappen: het was de eerste week van de lockdown light. Ik kon me moeilijk losrukken van het nieuws en mogelijke toekomstscenario’s. Ik vond het tijd om mezelf te dwingen iets anders te doen. Ik had mijn tijd aan mijn cursus Frans kunnen besteden, maar dat vergde op dat moment te veel inspanning (inmiddels ben ik weer op dreef, maar dat terzijde). Precies op dat moment zag ik op Twitter de cursus The Science of Well-Being voorbij komen. Twee klikken later was ik aangemeld.

The Science of Well-Being

Ik ben eigenlijk een beetje sceptisch. Het klinkt me toch wat zweverig in de oren. Maar het is natuurlijk wel Yale… De lessen worden gegeven door Laurie Santos, psychologieprofessor aan Yale. Ze onderbouwt haar verhaal met feiten, onderzoeken en duidelijke voorbeelden. Als je denkt dat je met die cursus alles in handen hebt om gelukkiger te worden, ben je in de eerste minuten al een illusie armer. Om aan je eigen geluk te werken, moet je toch echt aan de bak.

Wat ik geleerd heb van de cursus

1. Het is fijn om elke dag bewust stil te staan bij de leuke dingen

Eén van de eerste opdrachten van de cursus is bewust stilstaan bij dingen waar je dankbaar voor bent. En dat niet alleen, het is de bedoeling dat je ze vastlegt. Ik deed dat al een beetje door mijn One Second a Day-video. Dit is het derde jaar waarin ik iedere dag een seconde film en dat helpt zeker om stil te staan bij de gewone dingen in het dagelijks leven. Ik heb het uitgebreid door aan het eind van iedere dag drie dingen op te schrijven waar ik die dag blij van werd. Ik vond thuis een klein notitieboekje – ik ben een sucker voor notitieboekjes. Mooi dat deze nu eindelijk van past komt.

Als schrijven niet jouw ding is, zet het dan in je telefoon of bedenk wat drie leuke dingen van je dag waren. Ik stel die vraag soms aan mijn vriend en het levert af en toe verrassende antwoorden op.

2. Mediteren is niets voor mij

In week 4 was één van de opdrachten van de week om te mediteren. Ik installeerde de app Headspace en keek er vervolgens niet naar om. Dat mediteren veel wetenschappelijke voordelen heeft, weet ik al jaren. Net zoals dat het niet zweverig hoeft te zijn. Toch trekt het mij niet en haakte ik af bij deze opdracht. Verder dan de ontspanningsoefeningen aan het einde van een pilatesles kom ik niet. Ik heb de afgelopen jaren wel een paar keer een klankschaalmeditatie gedaan en dat vond ik heel relaxed. Misschien heb ik daar wel weer eens zin in, ergens na deze situatie.

3. Weten hoe je gelukkiger kunt leven, is geen garantie voor een gelukkiger leven

Ik werkte jaren als webredacteur bij Sante.nl en heb menig artikel over gezond en gelukkig leven geschreven. Daar heb ik het één en ander van opgestoken. Nadat ik in week 4 afhaakte bij de opdracht om te mediteren, kon ik het niet laten om toch alle opdrachten te maken en dat ging ook zonder de video’s en artikelen te lezen prima. Nu is ‘geluk’ in theorie geen hogere wiskunde. Maar zoals in week 1 van de cursus al wordt gezegd: weten hoe je kunt zorgen voor een gelukkig(er) leven is geen garantie voor meer geluk. Maartje beschrijft het treffend op haar blog: bewust zijn is dus níet het halve werk. Om daadwerkelijk dingen te veranderen in je leven moet je streng zijn voor jezelf en jezelf ertoe zetten om gewoontes te veranderen. En beginnen met mediteren bijvoorbeeld… Dat ik geen ster in ben in nieuwe gewoontes invoeren, of een hele cursus volgen, in plaats van alleen de opdrachten te maken, heb ik weer bewezen. In het echte leven bestaan er niet altijd shortcuts.

4. Maak je geluk inzichtelijk

Aan het begin van de cursus vulde ik een aantal interessante zelftests in, onder andere om mijn geluk te meten. Ondanks dat ik dit soort tests momentopnames vind, vind ik het wel interessant en leerzaam om mezelf beter te leren kennen. Ik heb de resultaten bewaard, zodat ik over een paar maanden kan ontdekken of er iets veranderd is. Als er iets veranderd, is dat misschien eerder te wijten aan de lockdown dan aan deze cursus. Maar toch… Mocht je ook wat zelfkennis willen opdoen:

Benieuwd naar The Science of Well-Being?

Wil je meer leren over gelukkig leven en werken aan je eigen geluk? Je kunt de cursus nog steeds gratis volgen. Klik op de button hieronder om naar de cursus te gaan.

Wat waren de leukste dingen van jouw dag?