Reis plannen

Mijn manier van een reis plannen, is voor sommigen een nachtmerrie.

Ik vind het leuk om reizen te plannen en zie het als onderdeel van de voorpret. Mijn vriend ziet mij als een soort persoonlijke reisplanner en voor wie het leuk vindt om te weten, deel ik hier mijn reis plannen-stappenplan.

1. De bestemming kiezen

Hoe ik mijn bestemming kies, is afhankelijk van hoe graag ik ergens naartoe wil. Heb ik eenmaal ergens mijn zinnen op gezet, ben ik bereid om meer te betalen. Voor andere reizen laat ik me leiden door ticketprijzen en kies ik aan de hand van een voordelig vliegticket mijn bestemming uit. Ik vergelijk de prijzen op verschillende websites en indien van toepassing reken ik uit of een pakketreis goedkoper is. Tenzij er een hele goede aanbieding is, is dat zelden het geval. Ik vind het leuk om zelf zoveel mogelijk te plannen, dus een pakketreis heeft niet mijn voorkeur. Al zie ik een Fly & Drive naar de Azoren, Andalusië of Florida wel zitten.

2. Boekingen maken

Als ik er eenmaal uit ben hoe de reis samengesteld moet worden, boek ik de vliegtickets. Het is al een paar keer voorgekomen dat ik er een week overheen liet gaan en dat de tickets duurder waren geworden. Wijze les: volgende keer boeken zodra ik eruit ben. Daarna boek ik een hotel of appartement. Ik let erop of het annuleerbaar is tot het laatste moment, zo ben ik vrij om de reis op het laatste moment toch anders in te vullen.

3. Als ik op rondreis ga…

Als ik op rondreis ga, steek ik er meer tijd in voordat ik de accommodaties vastleg. Ik zoek uit welke dingen allemaal te doen zijn in de omgeving waar ik naartoe ga. Alle plekken die me de moeite waard lijken, markeer ik op Google Maps. Soms blijkt dat ik dan toevallig een mooi rondje heb samengesteld. Soms pas ik de route aan de hand daarvan nog aan. Ik zoek verschillende opties voor het verblijf uit. Verder Google ik, ik bestel alvast een reisgids en kijk op reisblogs of forums om uit te zoeken hoe lang andere mensen op een bepaalde plek zijn gebleven en welke routes zij hebben afgelegd.

4. Tussendoor geef ik mijn reisgezelschap inspraak

Vooral als ik met mijn vriend op vakantie ga, heb ik het gevoel dat ik mijn zin doordram en hem te weinig inspraak geef. Daarom leg ik hem af en toe bepalende keuzes voor: hoe lang zullen we ergens blijven? Deze bestemming of deze bestemming? Een goedkope of dure verblijfplaats? Hij maakt vervolgens een aantal verstandige keuzes. Met enige regelmaat stuur ik hem voorlopige planningen toe, waarin er soms alleen twee locaties zijn gewisseld van plek. Hij doet alsof hij ze allemaal bekijkt. Uiteindelijk maken we ‘samen’ de uiteindelijke planning en boeken we verblijfplaatsen.

5. De route staat vast, en dan?

De voorpret houdt bij mij nooit op. Als ik weet welke route ik wil gaan afleggen, ga ik op zoek naar bezienswaardigheden. Ik verlekker me alvast bij menukaarten van restaurants in de buurt en zoek soms op een helder moment uit voor welke bezienswaardigheden ik het best van tevoren tickets kan bestellen.

6. To do-lijst

Mijn vriend is wat de documentatie betreft geordender dan ik. Hij maakt een document waar we dingen om (misschien) te doen verzamelen. Ook maakt hij een to do-list van spullen die we eventueel moeten kopen, visums om aan te vragen, etc. Ik dump daar voortdurend links en crap in en hij zorgt dat het document netjes blijft. Zo hebben we uiteindelijk op reis een document van ongeveer twee a4’tjes, waar we nooit meer naar kijken.

Lekker nog wat meer plannen maken.

Ik ben stiekem jaloers op mensen die op de bonnefooi reizen

Zelfs als ik plan, gaan er dingen mis en sta ik net op de dag dat alles gesloten is in dat ene dorp. Laat staan hoe erg alles flopt als ik niet plan. Of zou dat juist het geheim zijn? Als je niet plant, kan er niets misgaan, want er is geen plan dat je in je achterhoofd hebt. Sommige mensen worden waarschijnlijk al gek bij het lezen van hoeveel ik plan. Gelukkig word ik steeds beter in verwachtingsmanagement en dingen een beetje loslaten.

Ergens ben ik jaloers op mensen die zonder te plannen vertrekken. Ik quote een anonieme vriend die zichzelf misschien zal herkennen: ‘Als ik ergens twee dagen ben, ga ik de ene dag links mijn hotel uit en de volgende dag rechts.’ Love it. Ik zou willen dat ik zo relaxed op reis kon gaan. Tegelijkertijd vind ik het ook wel prima zoals het is. Ik beleef veel plezier aan de voorpret, ik kan me er uren mee vermaken en zie het als hobby. De voorpret is onderdeel van mijn reis.

Maak jij voor je op reis gaat veel plannen?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail