In de twee maanden sinds mijn vorige boekenupdate heb ik best wat boeken gelezen. Ik moet bekennen dat ik de meeste boeken in de trein naar mijn werk heb gelezen, toen ik nog niet thuis werkte. De afgelopen weken was mijn concentratie om te lezen ver te zoeken. Inmiddels is mijn zin om te lezen weer een beetje terug, dus tip vooral de goed boeken die jij de laatste tijd gelezen hebt.

Jihad van de liefde – Mohamed El Bachiri & David van Reybrouck

Mohamed El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij is ook de man van Loubna Lafquiri, zijn grote liefde en moeder van zijn kinderen, die op 22 maart 2016 bij de aanslagen in Brussel om het leven is gekomen. In Een jihad van liefde praat Mohamed over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen.

Toen ik een tijdje geleden de theateragenda’s checkte, spotte ik de voorstelling Jihad van de liefde. Ik had al van het boek gehoord en besloot tickets te bestellen. Als logisch gevolg kocht ik ook het boek. Het boek was iets anders dan ik verwacht had. Ik verwachtte onder andere een soort ‘reconstructie’, maar dat was niet het gevoel. Jihad van de liefde gaat over liefde en menselijkheid, het verleden van Mohamed en veerkrachtigheid.
☆☆☆☆

De ware – John Marrs

Het bedrijf Match Your DNA kondigde aan het gen te hebben gevonden dat ons verbindt met onze zielsverwant. Sindsdien zijn miljoenen mensen gematcht. Maar de ontdekking leidt ook tot talloze verbroken relaties en ideeën over daten, romantiek en liefde zijn totaal veranderd. Vijf totaal verschillende mensen staan op het punt hun ware te ontmoeten. Maar niet iedereen zal nog lang en gelukkig leven. Zelfs zielsverwanten hebben geheimen, en sommige zijn schokkender dan je denkt…

Dit boek zag ik voorbij komen dankzij iemand van mijn boekenclub. Het onderwerp van het boek lijkt misschien niet heel spannend en zelf een beetje cliché, maar ik vond de uitgelichte verhaallijnen heel verrassend.
☆☆☆☆

Snitch – Margje Woodrow

De jarenlange vriendschap tussen Roos en Quinty staat ernstig onder druk wanneer Fenna bij hen in de klas komt. Quinty kiest voor Fenna en haar vrienden. Roos voelt zich afgedankt. Ze reageert heftig, iets wat haar omgeving als een probleem ziet. Er wordt zelfs ritalin voorgeschreven, maar Roos weigert. Steeds vaker lijkt Roos betrokken bij ongelukken van haar klasgenoten. Ze heeft de schijn tegen en iedereen verdenkt haar. Maar dan ontdekt Roos wat er daadwerkelijk speelt.

Af en toe een tienerboek, ik kan het niet laten. Ik ben niet helemaal de doelgroep, dat verklaart waarschijnlijk de drie sterren. Het is een vermakelijk boek met een goed achterliggend onderwerp.
☆☆☆

Vrouwen zonder genade – Cämilla Lackberg

Ingrid heeft haar veelbelovende carrière als journalist opgegeven toen haar man hoofdredacteur werd bij een grote krant. Nu heeft ze ontdekt dat hij vreemdgaat. Birgitta, een basisschoollerares, slaat doktersafspraken over omdat haar man haar mishandelt. De Russische Victoria ontmoette haar Zweedse man online en emigreerde, maar hij is niet zo zorgzaam als hij leek. Ingrid, Birgitta en Victoria zijn totaal verschillend, maar hebben één ding gemeen: ze zitten vast in een desastreus huwelijk. Online spreken ze af ieder één echtgenoot te vermoorden, maar dat plan neemt een onverwachte wending…

Dit korte verhaal was prima om tussendoor te lezen. Ik las het via Kobo Plus, normaal geef ik niet zo snel geld uit aan korte verhaal. Ik heb dan liever een iets langer verhaal, voor meer leesplezier.
☆☆☆

De mannen vallen – Inge Ipenburg

Een val, een klap, een plas bloed. Op het plein voor de dom ligt het levenloze lichaam van Herman. Is hij gesprongen? Of is hij gevallen, geduwd? In zijn appartement wordt een jongetje gevonden. Herman zelf is nergens te bekennen, evenals de moeder van het jongetje. Het is de zomer van 2016. Sicilië wordt overspoeld door stromen vluchtelingen, maar dit dorp lijken ze over te slaan. Op dat ene kleine meisje na. Een meisje dat niet praat. Wat is hier aan de hand? De eigengereide Max woont al jaren op Sicilië. Samen met inspecteur Wil stuit ze op de sporen van een gruwelijke waarheid, die ze misschien liever niet hadden willen kennen.

Een goede verhaallijn, toch werd ik er niet zo in meegesleept als ik zou verwachten. Ik denk dat het er mee te maken heeft dat dit boek een eerste deel heeft. Dat ontdekte ik pas toen ik halverwege dit boek, boek twee van de serie, was. Mocht je dit boek willen lezen, zou ik aanraden om eerst deel één, Moordenaarsstorm, te lezen.
☆☆☆

Je bent jong en je krijgt wat – Monique van Loon

Wat doe je als je op je achtentwintigste baarmoederhalskanker blijkt te hebben, terwijl je vol in het leven staat en juist flink carrière aan het maken bent? Het overkwam Monique van Loon. In Je bent jong en je krijgt wat beschrijft zij hoe het is om als jonge vrouw ziek te worden. Hopeloos verliefd te worden, terwijl sommige vriendschappen onverwacht niet tegen de situatie bestand blijken te zijn. Hoe de ene dokter je verdrietig en vol vragen achterlaat, terwijl de ander je steun en toeverlaat wordt.

Ik vond dit een heel goed boek. Monique ontziet zichzelf en haar omgeving niet. Het is een eerlijk en ontroerend boek. Ondanks dat het waargebeurd is, leest het als een roman.
☆☆☆☆☆

Ik weet wie je bent – Alice Feeney

Aimee Sinclair: de actrice die iedereen denkt te kennen, alleen weet men niet waarvan. Behalve ik. Ik weet precies wie je bent, waar je vandaan komt en wat je hebt gedaan. Je echtgenoot is vermist en de politie denkt dat je iets verbergt. Voor je werk doe je je altijd voor als iemand anders, je bent een professionele leugenaar. Maar dat is niets nieuws voor je, toch? Want ik weet dat je al eerder loog. Je hebt altijd gelogen. En de leugens die we onszelf vertellen, zijn de gevaarlijkste leugens van allemaal.

Dit boek leest makkelijk weg en het begin vond ik heel vermakelijk. De plottwist aan het einde halveert echter mijn sterrenscore… Ik kan er niet meer over zeggen zonder spoilers te geven.
☆☆

Too late – Colleen Hoover

Sloan heeft al twee jaar een relatie met drugscrimineel Asa. Ze voelt zich meer bezit dan mens, maar ze kan niet bij hem weg, omdat hij de zorg voor haar zieke broertje betaald. Dan ontmoet ze tijdens een college Carter. Ze krijgen gevoelens voor elkaar, maar aangezien Asa haar nauwlettend in de gaten houdt, kan ze geen kant op.

De laatste tijd heb ik weinig zin en concentratie om te lezen. Mijn oplossing: een boek van Colleen Hoover. Deze schrijfster schrijft Young Adult-boeken die lezen als een trein. Voor Too late is dat niet anders. Tijdens het lezen wil ik zo snel mogelijk verder om het vervolg te ontdekken. Toch spreken niet alle personages me aan en er zit een flinke dosis geweldadigheid/te dominante vriend in het boek.
☆☆☆

Een onmogelijke keuze – Clare Mackintosh

Pip en Max hebben een gelukkig huwelijk. Wanneer hun zoontje Dylan ongeneeslijk ziek wordt vechten ze voor zijn leven, maar ze komen uiteindelijk voor de moeilijkste beslissing van hun leven te staan. Pip wil de behandeling stoppen. Max wil deze voortzetten. Een onmogelijke keuze. Stel dat je het op dat moment niet eens wordt.

Ik heb eerder boeken van Clare Mackintosh gelezen, allemaal psychologische thrillers. Een onmogelijke keuze is een heel ander genre, het is gebaseerd op haar eigen waargebeurde verhaal. Het verhaal is zielig, maar tegelijkertijd is het mooi om meegenomen te worden in de reis van deze ouders.
☆☆☆☆

Lees al mijn artikelen met boekentips

Wat is het beste boek dat jij de afgelopen tijd hebt gelezen?