Helaas las ik deze boeken niet met de zee op de achtergrond (foto heb ik gewoon van een beeldbank), maar ik las wél boeken.

Ik had er een gewoonte van gemaakt om in de trein naar mijn werk regelmatig te lezen. Sinds mijn verhuizing werk ik thuis. Ik heb geen reistijd meer waarin ik kan lezen en dat merk ik. Deze acht boeken las ik verspreid over een voor mijn doen best lange periode.

Zoals gewoonlijk met een superkorte beoordeling. Ik sta niet altijd bekend om mijn goede smaak, maar mocht je willen volgen wat ik lees, kan dat via Goodreads. De meeste boeken uit dit lijstje zijn beschikbaar via Kobo Plus.

De bruggenbouwer – Marcus Zusak

In de chaos van een huis zonder volwassenen, voeden vijf broers elkaar op volgens hun eigen regels. Hun moeder is gestorven, hun vader is gevlucht. Terwijl de Dunbar jongens met elkaar vechten, samen lachen en samen hun verdriet verwerken, probeert Matthew als oudste de rol van zijn ouders over te nemen in het ontwrichte gezin. Tot Michael, hun vader, op een dag plotseling weer binnenstapt met een verrassend verzoek. Slechts één van hen accepteert en besluit mee te gaan. Het is Clay, de vierde zoon, getormenteerd door een lang begraven geheim.

Het eerste boek dat ik las voor de Book Bitches (of de brave benaming: de boekenclub). Ik worstelde me door het boek heen. Ik had niets met de personages en de langdradige schrijfstijl. Alleen de verhaallijn van de moeder in het verleden was interessant. Normaal had ik dit boek niet uitgelezen, maar ik zou me niet laten kennen. Ik moest en zou me door het eerste boek van de boekenclub heen worstelen. De opluchting was groot toen bleek dat tachtig procent van de boekenclub er net zoveel moeite mee had.
☆☆

Het Rosie resultaat – Graeme Simsion

Het aandoenlijke verhaal van de autistische Don. In boek één op zoek naar een vrouw. Met succes, want in boek drie heeft hij al lang en breed een gezin met haar. Hudson, de zoon van Don en Rosie, is elf als het gezin terug verhuist naar Melbourne. Don wil zijn zoon daar zo goed mogelijk voorbereiden op de middelbare school om te voorkomen dat hij een buitenbeentje wordt. Don besluit het Hudson Project te starten. Met hulp van de beste experts zal hij Hudson ongemerkt voorbereiden op de veeleisende jungle van de middelbare school. Sociale vaardigheden, sport, vrienden. Nog steeds best vermakelijk om te lezen, maar geen van de boeken haalt het voor mij bij het eerste boek Het Rosie Project.
☆☆☆

De zeven zussen – Lucinda Riley

Over De zeven zussen had ik van verschillende kanten goede verhalen gehoord. De serie gaat over zeven zussen die geadopteerd zijn uit verschillende landen. Na de dood van hun vader, krijgen ze allemaal een clue om op zoek te gaan naar hun biologische ouders. Het verhaal wordt door een zus per boek verteld. In boek één brengt de hint Maia naar Rio de Janeiro, waar ze haar geschiedenis ontdekt. Ondertussen vindt er ook nog een chicklitachtige verhaallijn plaats. Zoals altijd vaak wanneer de verwachtingen hoog liggen, vond ik het boek een beetje tegenvallen. Ik moet bekennen dat het boek heel makkelijk leest (pluspunt), maar ik ben nog niet geprikkeld om de volgende zes boeken te lezen.
☆☆☆

Het zero waste project – Nicky Kroon en Jessie Kroon

In Het zero waste project beschrijven Nicky en Jessie hun weg naar een zero waste leefstijl. Het is handig om over hun ervaringen te lezen, maar ze delen daarnaast ook inhoudelijk informatie, zoals onderzoeken en statistieken. De uitleg over verschillende soorten plastic vond ik handig. De persoonlijke ervaringen vond ik soms iets te langdradig, omdat het mij niet heel erg uitmaakt hoe zij zero waste van maandag tot en met zondag in hun leven toepassen.
☆☆☆½

Anne: Kroniek van een zoektocht – Hans Faber & Wim Faber

Op vrijdag 29 september 2017 verdwijnt Anne Faber tijdens een fietstocht in de bossen bij Soest. Dit boek is het verslag van die intense zoektocht en de nasleep ervan, gebaseerd op de getuigenissen van betrokkenen. Van de eerste aangifte van vermissing op die bewuste vrijdagavond tot de vondst van Annes jas in de bossen enkele dagen later, van de aanhouding van de dader tot de rechtszaak die volgde.

Net als veel andere mensen leefde ik met de zaak mee. De oom van Anne heeft dit boek geschreven dat laat zien hoe het er achter de schermen aan toeging tijdens de vermissing. Hoe er een zoekteam ontstond, de samenwerking met de politie en tot slot de strafeis van de dader. Een boek waarbij ik af en toe mijn tranen moest wegslikken.
☆☆☆☆

Moederschap – Sheila Heti

Het onderwerp van dit boek is interessant: twijfels over het wel of niet kiezen voor een kind. Een kinderloos leven wijkt toch nog steeds een beetje af van wat de samenleving voor vrouwen in gedachten heeft.

Het verhaal is te veel gericht op de gedachten van de schrijfster. I get it: ik schrijf ook dolgraag over mezelf. Er had alleen zoveel meer in dit onderwerp kunnen zitten. Daarnaast is het antwoord op haar vraag over wel of niet moeder worden ook een klein beetje ‘teleurstellend’, als het gepast is om dat zo te zeggen over een non-fictie boek over dit onderwerp. lk wil geen spoilers geven, maar als je het boek hebt gelezen, dan weet je vast waar ik op doel.
☆☆

Durf te schrijven – Carry Slee

Een boek vol tips & tricks van mijn vroeger favoriete schrijfster. Het lijkt me geweldig om ooit een boek te schrijven. Of het ooit zover komt, weet ik niet. Ik betwijfel of ik er de skills en schrijfstijl voor heb. Ik las de boeken van Carry Slee vroeger met veel plezier (ik lieg. Ik lees haar kinderboeken nog steeds). In Durf te schrijven deelt ze haar tips om verhalen schrijven. Inclusief oefeningen, die ik misschien ooit ga doen.
☆☆☆

Gouden kooi – Camilla Lackberg

Voor de buitenwereld lijkt het of Faye alles heeft: een perfecte man, een geliefde dochter en een luxeappartement in de meest chique wijk van Stockholm. Maar duistere herinneringen uit haar jeugd in Fjällbacka achtervolgen haar en ze voelt zich steeds meer gevangen in een gouden kooi. Ooit was ze een sterke vrouw met ambities, maar voor Jack heeft ze alles opgegeven. Als hij haar verlaat, stort haar hele wereld in. Ineens heeft ze helemaal niets meer. Eerst is ze radeloos, maar dan besluit ze zich niet zomaar gewonnen te geven en beraamt ze een meedogenloos wraakplan. Dat ik dit boek nog niet zo lang geleden gelezen heb en het nu al niet meer kan onderscheiden van andere boeken zegt genoeg. Leuk, leest makkelijk, maar ik vind de verhaallijn niet heel origineel.
☆☆☆

Bekijk al mijn boekentips.

Welk boek heb jij als laatst gelezen?

De links in dit artikel zijn affiliatelinks. Beeld: Unsplash