Van jongs af aan heb ik gezegd ik dat ik geen moeder wil worden. De meest gehoorde reactie: ‘Wacht maar, jouw tijd komt nog wel.’ In theorie zou dit mijn tijd kunnen zijn. De gemiddelde leeftijd waarop een Nederlandse vrouw moeder wordt, is 29,9 jaar. Ik ben inmiddels 30.

Bewuste keuze

Je denkt misschien: prima, wat is je probleem? Toch houdt het onderwerp me bezig. Ik ben een vrouw en dat zorgt ervoor dat ik een ‘houdbaarheidsdatum’ heb. Stel dat ik toch ontdek dat ik een kinderwens heb, dan kan ik daar beter geen tien jaar mee wachten. Ik heb het gevoel dat ik de keuze bewust wil maken en mijn vruchtbare jaren niet zomaar voorbij mag laten gaan. Kinderen krijgen (of niet) lijkt me bepalend voor je leven en ik wil niet dat ik later spijt krijg, omdat ik daar te laat bij stilstond.

Tegelijkertijd voelt het cru om er op deze manier over na te denken, want ik weet dat het veel mensen niet gegund is om een kind te krijgen. Wie weet gaan mijn eierstokken ooit rammelen en blijkt het mij ook helemaal niet gegund te zijn. Dat kan zomaar.

Kinderwens of niet?

Voor het tijdschrift Santé schreef ik een artikel over dit onderwerp. Als je benieuwd bent: het staat in de Santé die deze maand in de winkel ligt. Overigens heeft de redactie het verhaal omgedoopt tot ‘hij wil kinderen, ik niet’, wat niet hélemaal is waar het verhaal over gaat. We weten het nog niet, maar ik snap ook wel dat dar niet zo lekker verkoopt. Wie weet deel ik het verhaal later op mijn blog.

Nuances

Toen ik het artikel schreef, raadpleegde ik verschillende boeken over het onderwerp. Ik vond het belangrijk om me in te lezen. Er zijn zoveel nuances, het was onmogelijk om die allemaal in mijn artikel mee te nemen.

Gelukkig is er al veel over het onderwerp geschreven dat veel breder is dan mijn persoonlijke verhaal dat ik voor Santé schreef. Voor wie het interessant vindt, hierbij een lijstje met boeken over wel/geen kinderen krijgen.

Boeken over moederschap en twijfels

Echte vrouwen krijgen een kind – Liesbeth Smit

In Echte vrouwen krijgen een kind beschrijft niet-moeder Liesbeth Smit hoe het is om als vrouw anno nu géén kinderen te hebben. Hoe ga je om met (impliciete) verwachtingen van jezelf en je omgeving? Waarom vinden we het moederschap zo vanzelfsprekend? En hoe vul je een leven zonder kind in? Dit boek gaat niet alleen over vrouwen die geen kinderen willen, maar ook over vrouwen die om andere redenen (toch) geen moeder zijn geworden.

De twijfelmoeder – Patricia de Ryck

Patricia twijfelde of ze moeder wilde worden en startte zelfs de blog Twijfelmoeder. Daarop volgde dit boek, dat ik echt heel herkenbaar vind. Ze schrijft over de druk van buitenaf, de stille norm die heerst en de vragen die je kunt hebben. Inmiddels hebben Patricia en haar man een zoon. Voor mijn artikel sprak ik haar over de weg daarnaartoe.

Moederschap – Sheila Heti

De hoofdpersoon is eind dertig, schrijver en woont met haar vriend in Toronto. Om haar heen worden al haar vriendinnen moeder, maar wil zij dat zelf eigenlijk wel? Die vraag stelt de hoofdpersoon zich en ze stelt de vraag op allerlei plekken om het antwoord te vinden, soms een beetje zweverig. Het verhaal is erg gericht op de gedachten van de schrijfster. I get it: ik schrijf ook dolgraag over mezelf, zie mijn artikel in Santé. Er had alleen zoveel meer in dit boek kunnen zitten.

Gelukkig zonder kinderen – Lisette Schuitemaker

Kun je gelukkig zijn zonder kinderen? Of ben je dat dan juist? En hoe kom je tot die keuze? Dit boek is gebaseerd op een wereldwijd onderzoek en meer dan 70 interviews met kinderloze en kindvrije mannen en vrouwen.

Selfish, Shallow and Self-Absorbed – Meghan Daum

Zestien schrijvers vertellen over hun keuze voor een leven zonder kind. I want to want to have kids is een uitspraak die je vaker voorbij ziet komen als het over een leven zonder kinderen gaat. Ik heb hem in ieder geval al in verschillende artikelen voorbij zien komen. De uitspraak komt uit dit boek en ik vind hem heel herkenbaar.

Lees je liever iets anders dan boeken over moederschap? Bekijk mijn andere boekentips

Beeld: freestocks.org from Pexels