Ik kan wel iets beters bedenken dan op een herfstachtige dag een boek lezen in een trein met beslagen ramen waar de verwarming te hoog staat. Buiten is het donker en door het raam zie ik alleen de weerspiegeling van mezelf. Maar ik zit toch in de trein, in plaats van twintig minuten op mijn telefoon te scrollen, probeer ik wat vaker boeken te lezen. Soms maak ik er een combinatie van: tien minuten scrollen op mijn telefoon, tien minuten lezen. Al met al heb ik de afgelopen tijd aardig wat boeken gelezen. Doe boekeninspiratie op voor je verlanglijstje voor de feestdagen.

Achter gesloten deuren – BA Paris

Iedereen kent een echtpaar zoals Jack en Grace: hij is knap en rijk, zij is charmant en elegant. Ze zijn altijd samen, daarom is het moeilijk om Grace beter te leren kennen. Sommigen noemen het ware liefde, anderen vragen zich af waarom Grace nooit de telefoon opneemt. Waarom komt ze nooit op visite, ook al werkt ze niet? En waarom één slaapkamer van hun huis tralies voor het raam heeft..? Wat is dit een creepy boek. Gelukkig heb ik geen trouw-wens anders durfde ik nu niet meer.

Stuk van jou – Sophie Jackson

Kat is lerares in een gevangenis en krijgt daar te maken met badboy Wes Carter. De chemie hangt in de lucht. Kunnen ze hun verboden gevoelens negeren, en willen ze dat eigenlijk wel? Stuk van jou is een typisch young adult verhaal. Als je dat kunt waarderen, is het een leuk boek.

Ik zie jou – Clare Mackintosh

Wanneer Zoë tijdens een treinrit naar haar werk een foto van zichzelf in de krant ziet in de rubriek met seksadvertenties, is ze vastbesloten uit te zoeken hoe die foto daar terecht is gekomen. Haar familieleden wuiven het weg als iemand die misschien veel op haar lijkt. Dan verschijnt er een foto van een andere vrouw. Wanneer deze vrouw vervolgens dood wordt gevonden, beseft Zoë dat ze gevaar loopt. Van wie komt het gevaar? Iemand die net als zij dagelijks die trein neemt? Iemand die precies weet wat haar routines zijn? Van het vorige boek van Clare Mackintosh, Mea Culpa, was ik niet weg. Dat kan aan de timing hebben gelegen. Ik zie jou vond ik een stuk beter. Aangezien forenzen een sleutelrol spelen in dit boek spreekt dat extra tot mijn (forenzen)verbeelding.

De cirkel – Dave Eggers

Mae krijgt een baan bij de Cirkel, een groot bedrijf dat aanvoelt als een soort combinatie tussen Google en verschillende social media. Het bedrijf waar Mae werkt gaat echter steeds verder en beweert bijvoorbeeld dat privacy diefstal is. Het onderwerp is veelbelovend en het boek leest makkelijk weg. Ik vond het jammer dat de personages weinig diepgang meekregen en het einde was nogal abrupt.

Modern romance – Aziz Ansari

Je kent Aziz Ansari misschien van Masters of None, een serie die zeker in het tweede seizoen niet altijd even boeiend is. Toch keek ik zijn stand up comedian-show en werd ik benieuwd naar zijn boek. Voor Modern Romance heeft hij samengewerkt met een socioloog. Het boek is niet zo grappig als je misschien van Aziz verwacht, maar juist een best leerzaam boek met inzichten over de liefde vroeger en nu. Wist je bijvoorbeeld dat mensen vroeger vaak een relatie aangingen met iemand uit hetzelfde gebouw, dezelfde straat of meestal maar maximaal vijf stratenblokken verder weg? Kom ik aan met mijn twee uur…

James Worthy – James Worthy

Een boek over iemand die zijn verloren liefde terug wil. Hoe kom ik opeens bij dit boek, een hype van een paar jaar geleden? Geen idee. De schrijfstijl van James spreekt me aan en soms ook weer niet. Ik heb het boek met plezier gelezen, maar geen duidelijke mening gevormd, daar is het boek misschien niet dik genoeg voor.

Mijn niet zo perfecte leven – Sophie Kinsella

Cat Brenner heeft er genoeg van om een ‘nobody’ te zijn. Daarom gaat ze werken op een trendy reclamebureau in Londen. Haar baas Demeter is een helse verschrikking maar daar kan Cat wel tegen. Tot ze totaal onverwacht wordt ontslagen. Met al haar dromen in duigen gaat ze noodgedwongen terug naar het platteland van Somerset, waar haar vader een luxe biocamping is begonnen. Vroeger verslond ik chicklits, maar op een bepaald moment was ik er klaar mee. Het onderwerp van dit boek sprak me toch aan en na een leesdip had ik zin in een ‘snel’ boek. In het boek vertelt Cat dat ze op een terras een foto van iemands onbewaakte warme chocomel heeft gemaakt voor haar Instagram. Briljant, ga ik ook doen.

Gebroken – BA Paris

Het begon die avond in het bos. Cass Anderson stopte niet om de vrouw in de auto te helpen, en nu is de vrouw dood. Sindsdien wordt Cass iedere dag gebeld door iemand die zwijgt en ze weet zeker dat ze in de gaten wordt gehouden. Door het enorme schuldgevoel begint ze dingen te vergeten: of ze haar medicijnen heeft ingenomen, wat haar alarmcode is en of er echt bloed zat op het mes in de keuken. Na Achter gesloten deuren van BA Paris werd ik ook getriggerd door dit boek. Weer zo’n gestoord onderwerp. Ik las het binnen een dag uit.

Generatie Ei – Rosa Surachno

Over falen, hoge verwachtingen en keuzestress: het handboek voor twintigers en dertigers van nu. Ik denk dat dit onderwerp veel mensen bezighoudt. Op de blog van Marlous zag ik dit boek voorbij komen. Toen ik het daarna op mijn werk zag liggen, kon ik het niet laten om het te lenen. Sommige delen kwamen me inderdaad erg bekend voor. De schrijfstijl voelde een beetje als een scriptie en dat zorgde er toch voor dat ik de schrijfstijl iets minder fijn vond lezen.

9 november – Colleen Hoover

9 november gaat over Fallon en Ben, die ieder jaar op 9 november afspreken op dezelfde plek. Een young adult verhaal zoals ik van Colleen Hoover gewend ben: jongen, meisje, willen bij elkaar zijn, maar kunnen niet bij elkaar zijn. Haar boeken zijn perfect als je van het genre houdt, ze lezen als een trein.

Goede dochter – Karin Slaughter

Achtentwintig jaar geleden werd het zorgeloze leven van zusjes Charlotte en Samantha Quinn wreed verstoord door een gruwelijke aanslag. Hun moeder verliest daarbij het leven en hun vader wordt nooit meer de oude. Inmiddels is Charlotte – de klassieke ‘goede dochter’ – advocaat geworden. Ze is getuige van een schietpartij en de details van het misdrijf halen de herinneringen van zoveel jaar geleden naar boven. Er komt een schokkende waarheid aan het ligt. Het ligt niet aan jou, Karin Slaughter, maar aan mij. Ik kwam maar niet in dit boek en heb tussendoor zelfs een ander boek gelezen. Pas aan het einde vond ik het spannender worden en werd ik benieuwd naar de afloop.

Scoop! – Iris Houx

Esmée Evers verhuist naar de grote stad, waar ze een baan krijgt als redactiechef. Althans, dat vertelt ze haar vriendinnen, in werkelijkheid is ze redactieassistente. Haar leugentje is lastig vol te houden als één van haar vriendinnen haar bazin wordt bij hetzelfde magazine. Boeken die zich afspelen op een redactie spreken me altijd aan. Het gaat er nooit echt aan toe zoals op de redactie(s) waar ik werk en gewerkt heb, maar het blijft leuk om te lezen. Ik heb een aantal schrijffoutjes gespot in dit boek, maar daarnaast was ik ook zo verdiept in het verhaal dat ik drie haltes te laat uit de bus stapte.

Heb jij nog boekentips?

Mijn reading challenge bij Good Reads stond dit jaar ingesteld op dertig boeken. Begin november heb ik mijn doel bereikt. Het zal nog iets verder oplopen, ik heb een Kobo Plus-abonnement afgesloten en ben van plan onderweg veel te lezen.

Benieuwd naar meer boeken die ik las? Je vindt ze hier.

In dit artikel gebruik ik affiliatelinks. Als je iets koopt via één van deze links dan steun je mijn website. Je betaalt er zelf niets extra’s voor.

De boeken die ik las op een rij:

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren