Amfitheaters Colosseum

Ik ging bijna geloven dat ik in een eerder leven gevochten heb in het Colosseum in Rome, want om één of andere reden had ik bij het zien van het Colosseum een enorm déjà vu gevoel. Mijn gevoel bleek natuurlijk een veel meer voor de hand liggende reden te hebben.

In 2013 ben ik een paar dagen in Kroatië geweest voor een persreis (ik leerde daar van alles over Istrië). Het bezoek was kort en bondig, maar een pitstop bij het amfitheater van Pula was onderdeel van het programma. Het amfitheater in Pula, ook wel de arena, schijnt de zesde grootste ter wereld te zijn en is tevens één van de best bewaarde. Heel bijzonder om te zien. De arena is gebouwd in dezelfde periode als het Colosseum in Rome. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen: het amfitheater in Pula lijkt zelfs een beetje op het Colosseum. Heel tof, het amfitheater wordt tegenwoordig gebruikt voor optredens en evenementen, zoals het filmfestival.

Het blijkt erger gesteld te zijn met mijn geheugen dan ik dacht. Terwijl ik op internet een beetje foto’s van bekende amfitheaters zit te bekijken, valt het kwartje. In 2009 was ik op vakantie in Tunesië, daar bezocht ik de stad El Djem. In El Djem staat het gelijknamige tweede grootste amfitheater ter wereld, het staat ook bekend als het Colosseum van Thysdrus. Tot de zeventiende eeuw bleef het originele amfitheater redelijk intact. Daarna braken bewoners van de stad grote delen af om met de stenen ervan de stad te bouwen.

Ja, dat amfitheater heb ik dus ook gezien. Tijd om jullie mee terug te nemen in de tijd en foto’s te laten zien van deze drie bijzondere amfitheaters. Ik moet waarschuwen dat ik vroeger nog nietszeggendere foto’s nam dan nu.

Amfitheater van El Djem

Van El Djem heb ik bijna alleen maar foto’s waar ik zelf prominenter in beeld sta dan het theater. Terecht, want ik was zo jong, slank en zongebruind, maar die foto’s laat ik toch achterwege. Normaal gesproken zou ik zeggen dat de herinnering belangrijker is dan de foto, maar aangezien ik niet verder kom dan een déjà vu-gevoel is dat ook niet helemaal waar.

El Djem

El Djem in Tunesië.

Arena van Pula

Besteed op de foto hieronder gemaakt in Pula niet alleen aandacht aan mij, maar kijk vooral naar de natuur die je op de achtergrond ziet. Het amfitheater van Pula ligt op een plek met prachtig uitzicht.

Pula

Arena van Pula.

Colosseum Pula

Het ‘colosseum’ van Pula ligt aan de rand van de stad. Mooi!

Colosseum in Rome

Het Colosseum blijft indrukwekkend. Zelfs als je (onbewust) al andere amfitheaters hebt bezocht. De eerste keer dat ik het Colosseum zag, stond het licht er heel mooi op en leken de stenen bijna rood, zoals je ziet op de foto bovenaan dit artikel. Ook in Rome zijn veel oorspronkelijke delen van het Colosseum gebruikt om in de stad te bouwen, dat was duidelijk een trend vroeger.

Colosseum Rome

Dé plek om een foto te maken van het Colosseum.

Colosseum Rome

Vooral dit deel vind ik bijzonder aan het Colosseum, het ‘doolhof’ in het midden. Het heeft een naam: hypogeum. De andere twee amfitheaters die ik bezocht heb, waren in het midden een stuk leger.

In mijn artikel met tips voor Rome deel ik een handige tip om zo kort mogelijk in de rij te staan bij het Colosseum.

Edit: Zoals verwacht stuurde mijn moeder me direct na het lezen van dit artikel een bericht dat ik sowieso de amfitheaters in Efeze (oja!) en Nîmes (toen was ik vast nog jong) gezien heb. Wat is er mis met mijn geheugen?

Nog een edit van mijn moeder: Carthago, Paphos… to be continued.

Heb jij een amfitheater bezocht?