Het EK gaat beginnen. Dat betekent dat het voor mij tijd is om een ander tijdverdrijf te zoeken.

Ik heb weinig hobby’s en voetbal kijken is er geen van. Het voelt voor mij als 90 minuten van mijn leven die ik nooit meer terugkrijg. Zo denkt een voetbalkijker waarschijnlijk over het feit dat ik 90 minuten een boek lees. Of erger: dat ik gerust 90 minuten op Instagram en blogs zit te scrollen. Wat levert dat me eigenlijk op? Behalve plezier en een obsessief kijkje in andermans leven.

Dubbel zoveel scrolltijd

In 90 minuten kan ik heel veel te weten komen over iemand die ik al veel te lang niet gezien of gesproken heb. En over zijn/haar broers en zussen of oud-klasgenoten, maar dat terzijde. Het zou leuk zijn om ook iets nuttigs te doen in de speeltijd. Mag ik nu ik geëmigreerd ben eigenlijk zelf kiezen over welke speeltijd ik het heb? Van het Nederlands Elftal of de Rode Duivels? Misschien heb ik nu dubbel zoveel scrolltijd.

Afgestudeerd dankzij een WK

Dubbel zoveel tijd om te vullen met een nuttig tijdverdrijf. Ooit deed ik inderdaad nuttige dingen. Ik zou bijna vergeten dat ik afgestudeerd ben dankzij een wereldkampioenschap. Tijdens het WK in 2010 schreef ik mijn scriptie. Die 90 minuten (+ rust) waarin iedereen onder de pannen was, waren voor mij ideaal om gefocust te schrijven. In 2016 hield ik me meer bezig met wedstrijduitslagen googlen om te bepalen hoe leuk mijn vriend het bij het EK in Frankrijk had. Ik was slechts een béétje verbitterd over het feit dat hij er tussen de wedstrijden door heerlijk uit eten ging, terwijl ik aan mijn bordje bloemkool uit de Bonus zat.

Als er maar goed eten is

Dit jaar kijkt mijn vriend gewoon gezellig thuis op de bank (BE: zetel). Of niet. Zolang hij geen beter eten ter beschikking heeft dan ik vind ik het allemaal prima. Dan ontbreekt er alleen nog een hobby voor de momenten dan het hele land saamhorig naar het veld kijkt. Zal ik jullie iedere wedstrijd voorzien van een blog? Zeker niet. Misschien kan ik mijn Frans oefenen. Het zou leuk zijn om een fatsoenlijk gesprek te kunnen voeren tegen de tijd dat ik daar uit eten ga. Hoe dan ook, het zal minder spannend worden dan alle voetbalwedstrijden. Ik wens iedereen die kijkt (iedereen?) veel kijkplezier. Het is zo’n hobby waarvan ik bijna zou willen dat ik het leuk vond.

Misschien dat ik me toch een keer laat verleiden.

Foto: Jack Monach / Unsplash