Auschwitz

Met de trein werden mensen afgezet op de plek waar ze een hel tegemoet gingen.

Toen ik een stedentrip naar Krakau plande, wist ik meteen dat ik een dag zou uittrekken voor een bezoek aan Auschwitz. Tien jaar geleden heb ik concentratiekamp Majdanek in Polen bezocht en dat maakte diepe indruk.

Wanneer ik het met anderen over mijn trip naar Krakau had en Auschwitz noemde, kreeg ik een paar keer als reactie ‘Daar zou ik niet heen willen, veel te aangrijpend’. Of en waarom je gaat, moet iedereen voor zichzelf weten. Aangrijpend is het zeker, maar als je het mij vraagt, is het juist daarom de moeite waard.

1. Ik kan alles wat er in Auschwitz gebeurd is niet bevatten

Iedereen ‘weet’ wat er in de oorlog is gebeurd. Je bereidt je met die kennis voor op je bezoek aan Auschwitz, maar volgens mij kun je nooit voorbereid zijn op hetgeen dat je te zien krijgt.

2. Ik heb geleerd over de geschiedenis

Misschien denk je dat je al veel geleerd hebt over de Tweede Wereldoorlog, maar de kans is groot dat je in Auschwitz je kennis uitbreidt. Wist je dat de meeste mensen in Auschwitz maar twee maanden overleefden? Nog een heel gruwelijk feit: omdat ze niet wisten hoe het gas Zyklon-B werkte, duurde het twee dagen om de eerste mensen te vergassen.

3. Ik was extra dankbaar dat ik de dag luchtig kon afsluiten

Na een dag vol indrukken in Auschwitz, besefte ik hoe bijzonder het is dat ik de dag kon afsluiten met een etentje in Krakau. Dat is niet iedereen gegund…

4. Ter nagedachtenis

De meeste mensen konden Auschwitz niet navertellen. Er zijn daarnaast steeds minder mensen die de periode van de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt. Het is belangrijk dat het heftige verhaal desondanks doorverteld blijft worden aan volgende generaties.

Met de bus van Krakau naar Auschwitz

Tot slot praktische informatie: Auschwitz is goed te bereiken met de bus of de trein. De trein stopt tussen de twee kampen in. Het is nog een stukje lopen naar de ingang. Ik koos daarom voor de bus; die stopt voor de ingang. De dienstregeling van de bus was mij niet duidelijk. Volgens internet ging er een bus, volgens de receptioniste van ons hotel reed de bus niet op zondag en uiteindelijk zijn we op het station van Krakau in een (onofficiële?) minibus gestapt die ons sneller naar Auschwitz bracht dan een normale bus volgens de dienstregeling. Na je bezoek aan Auschwitz I kun je met een gratis pendelbus naar Birkenau. Hier vind je een Engelse routeplanner om je reis in Polen te plannen.

Lees ook: Met de bus van Krakau naar Auschwitz