30 fails before 30

Hartstikke leuk zo’n bucketlist met dingen om te doen voordat je dertig wordt. Totdat je zelf volgend jaar dertig wordt.

Ik ben niet echt van de bucketlists die ik voor een bepaald moment moet afronden. Al moet ik bekennen dat het wel eens voorkomt dat iets op een denkbeeldige bucketlist staat. Ik hou namelijk wel van het samenstellen van lijstjes. Ik zou het bijvoorbeeld prima vinden om voor mijn dertigste het Noorderlicht te zien. Ik betwijfel of dat ervan zal komen, laat staan hoe dat zou gaan als ik nog negentwintig andere items zou willen afvinken binnen dit levensjaar.

Laatst zag ik op Twitter een idee voorbijkomen wat ik best interessant vond: Vivian Lee besloot zichzelf als doel te stellen om twintig keer afgewezen te worden. Ik vind het een mooi idee, want zo inspireer en motiveer je jezelf om dingen te doen die je normaal niet goed durft. Als het lukt, heb je iets tofs bereikt. Mocht iets mislukken, dan kom je een stap dichterbij je zelfbedachte doel om te durven falen. Er kan weinig misgaan als je er zo in staat.

Positieve uitkomst

Het heeft Vivian al veel opgeleverd; negen gepubliceerde artikelen, ze heeft twee cursussen mogen geven en gesproken op vijf conferenties. Ze heeft slechts twee afwijzingen in the pocket.

Een indrukwekkende uitkomst. Ik verwacht niet dat het bij mij zo storm zal lopen met de successen aankomend jaar. Vandaar dat ik er best 30 (fails) before 30 van durf te maken. Al weet ik zeker dat mijn vriend met gemak dertig verschillende vakantie-ideeën van me af zal wijzen, dus een probleem hoeft het niet te worden.

Een afwijzing ≠ een fail

Ik zie afwijzingen zeker niet als fails en ik hoop dat jullie dat ook niet doen. Niet alles kan een succes worden en daar zou je je niet slecht over moeten voelen. Zoals mijn scheurkalender ooit zei: ‘als je geen fouten maakt, neem je geen beslissingen’. Ik hoop dat ik dit jaar dertig mooie dingen mag/zien/doen/besluiten en mocht er iets niet aflopen zoals ik had gepland, so  be it. Dat is dan weer een klein voordeel aan ouder worden, het wordt steeds iets makkelijker om je niets van anderen aan te trekken. Over wat ik zelf denk, kom ik dan vast ook wel heen.

Herinner jij de laatste keer dat je werd afgewezen?