Dit idee heb ik van Marlou. Om één of andere reden vind ik het zo gezellig, een lijst vol redelijk haalbare doelen voor dit levensjaar. Ik ken mezelf en weet dat ik voorlopig niet naar mijn lijst om zal kijken. Maar ik weet ook dat ik ooit door mijn oude blogs zal bladeren en dan hopelijk kan concluderen dat ik de meeste dingen kan afvinken.

1. Een puzzel van 1000 stukjes maken

En ik weet al welke: deze van Antwerpen. Als dat niet helpt om de stad op mijn duimpje te leren kennen.

2. Iedere twee weken een nieuw recept proberen

Ik was goed bezig met een HelloFresh-box, heerlijk om niet te hoeven nadenken over wat je gaat eten. Het lukt ons de meeste weken niet om drie avonden per week samen te eten, dus dat maakt zo’n box onhandig in te plannen. Ik kan net zo goed zelf nieuwe recepten zoeken om te proberen.

3. Minstens drie nieuwe plekken in België ontdekken

Het liefst niet alleen steden, ik wil juist af en toe de natuur in.

4. Twee nieuwe landen bezoeken

Vietnam staat op de planning, daarnaast zou ik graag een mooie plek in Europa bezoeken. Ook dat plan wordt binnenkort waarschijnlijk concreet.

5. Mijn planten laten overleven en zoveel mogelijk stekjes weggeven

Door ongedierte heb ik deze zomer een paar planten weg moeten doen. Ik durfde ook geen stekjes weg te geven, omdat ik niemand met ongdierte wil opzadelen. Mijn plantenfamilie is nu iets uitgedund, maar wel ongediertevrij.

6. Beter worden in Frans

Ik ben in september begonnen met een cursus en wil me na afloop meteen inschrijven voor het volgende niveau, zodat ik eindelijk verder kom.

7. ‘Iets’ in de buurt doen

In Utrecht zat ik in het bestuur van mijn flat en in de redactie van de wijkkrant. Dat waren twee ideale dingen om mijn buurt beter te leren kennen. Ik hou van dat’wijkgevoel’. Het lijkt me leuk om in Antwerpen ook lokaals te doen, het liefst in mijn eigen wijk.

8. Een nieuwe hobby proberen

Misschien in de vorm van een creatieve workshop. Om één of andere reden lonkt pottenbakken, al betwijfel ik of ik daar aanleg voor heb.

9. Een second degree dinner organiseren

Kort samengevat: een diner waarbij twee mensen een kennis uitnodigen, die op hun beurt een kennis uitnodigen. Met dat groepje van zes ga je iets eten, om op die manier nieuwe mensen te leren kennen.

10. Mijn verjaardagscadeau innen

Vorig jaar mocht ik van mijn vriend een dagje weg uitkiezen, niet gedaan. Een paar jaar geleden mocht ik een etentje bij een luxe restaurant uitkiezen, ook nooit gedaan. Ik ga het dit jaar anders aanpakken (denk ik).

11. Een verblijfsvergunning voor de komende vijf jaar in de wacht slepen

Van tevoren dacht ik dat een verblijfsvergunning als Nederlander in België bijna een formaliteit zou zijn. Misschien is dat het ook, maar ik ben nog steeds verwikkeld in mijn procedure. Over een paar maanden mag ik ‘de uitspraak in ontvangst nemen’, zoals vreemdelingenzaken het noemt.

12. Een leuke baan vinden

Als mijn lijst een volgorde zou hebben, staat dit op één. Toen ik aan de lijst begon, had ik stiekem gehoopt dat ik voor mijn dertigste een vaste baan had.

13. Blijven bloggen

De laatste maanden is het hier met gemiddeld drie blogs per maand best stil, maar ik ben er nog en ik blijf.

14. Vaker kaarten sturen

Op verjaardagen, voor andere gelegenheden of zomaar.

15. Meer gaan sporten

Vlak voor mijn verhuizing heb ik amper gesport. Ik was van plan het in Antwerpen op te pakken, maar dat plan stagneerde een klein beetje. Vanaf je dertigste schijnt stilstand echt achteruitgang te zijn, dus ik moet (wil?) er eindelijk werk van maken.

16. Telefoonvrije avonden inlassen voor quality time met mijn vriend

Hopelijk wil hij dat ook.

17. Naar de kapper

Ik hou er niet van en ik moet de drempel over om in Antwerpen naar een kapper die ik niet ken te gaan. Luxeproblemen.

18. Tijd maken voor mijn vriendinnen in Nederland

De afgelopen maanden probeerde ik mijn weg er in vinden. Steeds als ik naar Nederland ga, probeer ik meerdere dingen met elkaar te combineren. Veel vriendinnen zijn druk, waardoor ze lang niet altijd kunnen net op het moment dat ik in Nederland ben. Ik hoop dat ik hierin beter mijn draai vind.

19. Iedere dag een seconde blijven filmen

Sinds vorig jaar film ik iedere dag een seconde en dat is heerlijk om terug te zien. Oké, af en toe vergeet ik een dag, maar dat maakt het eindresultaat niet minder leuk.

20. Onze nieuwe kast mooi inrichten

Het is een typische kast om mooie spullen in uit te stallen, maar daar ben ik niet zo goed in. Naast een paar plantjes, liggen er nu voornamelijk stapeltjes papier en tijdschriften in.

21. Investeren in een mooi item voor in mijn kledingkast

In mijn kast hangen een paar dingen die ik al jaren draag. Als ik door mijn Instagram-feed scroll zie ik bijvoorbeeld twee jurkjes steeds terugkomen (jurkje 1 en jurkje 2), ik gok dat ik ze al zeker zeven jaar draag. Het zou leuk zijn om een nieuwe goede aankoop aan mijn kast toe te voegen. Moeilijk te plannen, want ik ben kritisch, maar het lijkt me tof als ik weer ergens zolang zoveel plezier van kan hebben.

22. Niets kopen dat ik niet nodig heb

Op zich gaat dit wel goed en dat wil ik zo houden. Ik ben een basic bitch en raak mijn spullen niet snel zat. Daarnaast ben ik kritisch en vind ik niet snel iets leuk genoeg om te kopen. Daarentegen hou ik wel van gadgets en als ik iets leuk vind, ga ik snel overstag.

23. Overstappen naar een digitale agenda?

Ik ben nog steeds fan van mijn papieren agenda, maar nu ik samenwoon, heb ik iets vaker gedeelde agenda-items met mijn vriend. Daardoor moet ik sommige dingen bijhouden in twee agenda’s. Mijn agenda digitaal bijhouden, zou praktisch zijn, maar ik blijf een papierliefhebber.

24. Me aanmelden bij een huisarts

Ik heb het uitgesteld, maar ik ontkom er niet meer aan. Mijn medicijnen (astma) zijn bijna op, dus een huisarts moet me een voorschrift geven voor de apotheek.

25. Tijd investeren in mijn sociale contacten in België

Daar ben ik best goed mee bezig, al zeg ik het zelf. Alleen soms vergeet ik gewoon om iemand opnieuw te vragen om te lunchen/iets leuks te doen.

26. Soms een risico nemen, maar voorzichtig zijn

Ondanks dat ik best voorzichtig ben, ben ik ook onhandig. Het woord da mijn vriend het meest tegen me uitspreekt? ‘Voorzichtig!’ Ik zal mijn vingers niet meer op een warme kookplaat leggen en fietsen bij die gootjes waar je in kunt blijven hangen op de Meir doe ik ook niet meer. Maar ik wil mezelf wel af en toe uit mijn comfortzone slepen. Al is het maar als herinnering aan de tijd dat ik jong en onbezonnen was ;-)

27. Een taart bakken

Eén keer in de zoveel tijd krijg ik het op mijn heupen en wil ik iets bakken. Meestal bak ik hetzelfde: de blondie van Chicks Love Food. Binnen no time lijkt mijn keuken ontploft, heb ik iedere kom die ik heb gebruikt en heb ik stiekem een beetje spijt van mijn bevlieging. Maar daarna heb ik in ieder geval iets (lekkers?) om te eten.

28. Een feestje organiseren?

De laatste keer dat ik een feestje gaf, werd ik 25. Misschien was mijn 30ste verjaardag een goede reden. Gemiste kans. Als ik iedereen naar Antwerpen laat komen, wil ik dat mijn feest de moeite waard is. Ik heb het gevoel dat ik dan niet iedereen kan spreken. Misschien dat ik er klaar voor ben als ik 31 word.

29. Me niet van de wijs laten brengen

Ook niet als in 2020 het M-biljet op de mat valt, beter bekend als de hel/de belastingaangifte voor Nederlanders de geëmigreerd zijn.

30. Genieten en gelukkig zijn

Ik leef niet volgens lijstjes. Veel belangrijker dan iedere twee weken een nieuw recept proberen en andere to do’s afvinken, vind ik genieten van wat er op mijn pad komt en de grote en kleine geluksmomenten waarderen.