Het Rosie Effect

Vroeger las ik graag, tegenwoordig staar ik alleen maar naar mijn telefoon en heb ik een concentratieboog van een halve minuut als het gaat om boeken lezen. Eén van mijn voornemens was om in 2015 meer te lezen.

In januari las ik drie boeken, daarna bleef het maandenlang bij die drie boeken. Tot ik een plan bedacht: ik kocht een e-reader van 130 euro, zodat ik meer zou gaan lezen. Een dure omgekeerde redenering, maar verrassend genoeg effectief. Vooral omdat ik nu tijdens een lange vlucht gewoon twee boeken uit kan lezen, terwijl ik nooit twee papieren boeken zou meeslepen in mijn handbagage.

De boeken die ik dit jaar gelezen heb, met hele korte beoordelingen:

Opgeruimd! – Marie Kondo
Boek één van 2015 sloot perfect aan bij het thema goede voornemens. Opgeruimd! leek me wel wat, aangezien ik helemaal geen ster ben als het gaat om opruimen en dit boek goede opruimtips zou geven. Het boek heeft mijn leven niet ingrijpend veranderd zoals Marie beloofde aan het begin van het boek, maar ik kreeg wel zin om mijn huis eenmalig grondig op te ruimen. Zeker in mijn geval is eenmalig opruimen ook wat waard.
½

VIProom – Jens Lapidus
Teddy komt na acht jaar in de cel op vrije voeten en dat wil hij graag blijven. Als hij de opdracht krijgt om samen met een advocaat een ontvoering op te lossen (klinkt best wel legaal), dreigt het mis te gaan. Ik moest even inkomen in het verhaal, maar daarna is dit boek bijna net zo spannend als de trilogie Snel Geld van Jens Lapidus.
☆½

Gone Girl – Gillian Flynn
Dit boek lag al op mijn nachtkastje voordat het echt bekend werd. Nadat ik het stof eraf had geveegd en het boek aan verschillende mensen had uitgeleend, besloot ik het toch maar eens zelf te lezen. Iedereen had gelijk: dit verhaal over een vrouw die vermist wordt, is erg goed. Nog niet gelezen en de film ook niet gezien? Allebei doen. Ik ben er alleen nog niet uit of je beter eerst het boek kunt lezen, of eerst de film moet kijken.

Het meisje in de trein – Paula Hawkins
De titel sprak me aan, het verhaal sprak me aan en het boek werd veel besproken, in positieve zin. Het boek leest lekker weg en is zeker niet slecht, maar na alle goede dingen die ik erover had gelezen, had ik er meer van verwacht. Door het gebrek aan verwachtingsmanagement geef ik dit boek maar drie sterren.

PAAZ & UP – Myrthe van der Meer
Emma heeft een goede baan, een fijne relatie en een leuk leven. Dat ze dood wil, kan dan toch geen probleem zijn? Voor het gemak begon ik met UP, het tweede deel van de serie. Dit boek geeft je een kijkje in de gedachten van iemand met een depressie. Heel verhelderend en soms best aangrijpend. Na deel twee moest ik toch in deel één lezen hoe het zo ver gekomen is dat er een deel twee ontstond.

Het Rosie Project – Graeme Simsion
Wat een lief en aandoenlijk verhaal over de autistische docent Don. Hij is op zoek naar de perfecte partner en heeft daarvoor een uitgebreide vragenlijst opgesteld. Dan komt Rosie in zijn leven. Het Rosie Effect staat uiteraard op mijn to read-lijst voor 2016. Bovenaan zelfs, het (papieren) boek ligt al klaar.
½

De Kick – Helen Vreeswijk
Een tienerboek. Eén waar ik mij prima mee vermaakt heb tijdens een reis van Amsterdam naar Brussel met Flixbus. In de Kick beginnen vijf jongens een actiegroep. Eén voor één verzinnen ze een wraakactie, die ze met zijn allen uitvoeren. Helaas loopt het niet zo goed af als de acties die ze zien in films. Helen Vreeswijk bespreekt vaak actuele onderwerpen in haar boeken, waar zeker voor jongeren iets van op te steken valt.
½

Kom hier dat ik u kus – Griet Op de Beeck
Mooi geschreven, maar halverwege begon ik mij af te vragen of er eigenlijk een verhaallijn is in dit boek. Mijn mening? Niet echt. Je volgt de ontwikkelingen van de hoofdpersoon op verschillende leeftijden. Je leest over ervaringen die haar maken tot wie zij is: een levensecht personage. Het echte leven heeft ook niet altijd een duidelijke verhaallijn.

Stalker – Lars Kepler
Dit boek over een seriemoordenaar in Stockholm die zijn slachtoffers eerst filmt, begint veelbelovend. Langzaamaan vond ik het boek langdradiger en ongeloofwaardiger worden, jammer.

Voor jou – Jojo Moyes
Voor Jou gaat over Louisa die als verzorger van de gehandicapte Will aan de slag zat. Voor Will in een rolstoel belandde, had hij alles: een goede baan, een mooie vriendin, terwijl Louisa vooral in haar eigen vertrouwde wereld blijft hangen. Dit boek is ontroerend, mooi en grappig. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg dat in 2016 in het Nederlands verschijnt.
☆½

Lieveling –  Kim van Kooten & Pauline Barendregt
Een aangrijpend verhaal over een meisje dat misbruikt wordt door de nieuwe vriend van haar moeder. Afschuwelijk, toch wilde ik niet gaan slapen voor ik het boek had uitgelezen, dat zegt genoeg.

Joël – Carry Slee
Na een ongelukkige val uit het raam is Luna dood, maar was het wel een ongeluk? Eva kan de dood van haar beste vriendin niet laten rusten. Ik was vroeger zo gek op de boeken van Carry Slee dat het lezen van dit boek alleen al vanwege het jeugdsentiment een ster verdient. De verhaallijn is goed en verrassend, maar de schrijfstijl in de vorm van brieven die vaak gebruikt wordt, spreekt me niet zo aan.

De laatste liefdesbrief – Jojo Moyes
De laatste liefdesbrief is een roman die zich afspeelt in het heden en verleden. Journalist Ellie stuit op een oude liefdesbrief, waarin een man aan zijn geliefde vraagt haar echtgenoot te verlaten. In 1960 wordt Jennifer wakker in een ziekenhuis na een auto-ongeluk. Ze kan zich niets herinneren, van haar man, haar vrienden, wie ze was. Als ze thuiskomt ontdekt Jennifer een verborgen liefdesbrief en ze begint een zoektocht naar de man voor wie ze alles wilde opofferen. Een romantisch verhaal, dat niet té chicklit-achtig is.

Welk boek zou ik volgens jou moeten lezen in 2016?

De links in dit artikel zijn affiliatelinks. Als je iets koopt steun je mijn website, zonder dat jij daar extra voor betaalt.